Socialismul secolului al XXI-lea a murit odată cu Chavez, crede scriitorul peruan Mario Vargas Llosa

‘Socialismul secolului al XXI-lea’ a început să dispară odată cu moartea ideologului său, preşedintele venezuelean Hugo Chavez, a afirmat joi scriitorul peruan laureat al premiului Nobel pentru Literatură în anul 2010, Mario Vargas Llosa, consemnează vineri agenţia EFE.

‘Odată cu comandantul Chavez a murit şi socialismul secolului al XXI-lea’, a spus scriitorul peruan la conferinţa ‘Noua epocă a incertitudinii – pentru a înţelege secolul al XXI-lea’ (La nueva era de la incertidumbre – Para comprender el siglo XXI), organizată la Rio de Janeiro de Institutul brazilian al Pieţei de Capital (IBMC).

El consideră că ‘populismul a început să dea înapoi’ în America Latină, iar cei care au impresia că această regiune se situează între democraţie şi populism autoritar se înşeală.

Mario Vargas Llosa caracterizează istoria recentă a Venezuelei drept cea a ‘unui regim populist’ ghidat de ‘un conducător mesianic’, care, cu ajutorul banilor obţinuţi din petrol, a încercat să exporte socialismul unor ‘grupuleţe’ de alte state din regiune, ceea ce ‘a semănat confuzie în America Latină’. ‘Socialismul secolului al XXI-lea este o ficţiune ideologică ce nu se diferenţiază de socialismul autoritar din Cuba’, mai apreciază el.

Scriitorul peruan a subliniat cu această ocazie că ‘democraţia din America Latină nu mai este una fragilă’, cum era cu decenii în urmă şi această regiune are acum perspectiva progresului, dar la acesta se poate ajunge numai ‘prin libertate, nu prin intoleranţă’.

Mario Vargas Llosa le-a cerut latino-americanilor să renunţe la utopia unei societăţi perfecte, în care toată lumea este fericită, pentru că ‘aşa ceva nu există’, iar această aspiraţie a făcut, în opinia sa, mai mult rău decât bine regiunii.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.