Victor Ponta îi atenţionează pe şefii CJ să nu „îngroape” regionalizarea în interese mărunte

Premierul Victor Ponta le-a transmis joi liderilor locali reuniţi la Adunarea Generală a Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR) că sunt direct responsabili de desfăşurarea regionalizării şi le-a solicitat ca, împreună cu vicepremierul Liviu Dragnea, să identifice soluţii la problemele pe care le implică acest proces.

„Ţine enorm de mult de dvs, de Liviu Dragnea, de Klaus Iohannis, de dvs – de preşedinţii CJ -, ca să avem o regionalizare, o dezvoltare regională a României în perioada imediat următoare. Dvs puteţi să faceţi ca acest proiect să se realizeze sau puteţi, de asemenea, să-l îngropaţi pierzând totul şi îngropând totul în gelozii mici politice, locale, în interese mărunte pentru că, până la urmă, este un interes mărunt, dacă e şeful de la PSD sau de la PNL sau dacă este la mine în oraş sau în oraşul celălalt. Interesul real şi adevărat este de a avea o structură administrativă, în care cele mai multe dintre lucrurile şi problemele cetăţenilor să nu se rezolve la Bucureşti”, a afirmat Victor Ponta, la Palatul Parlamentului.

El a reiterat că Executivul central are prea multă putere în acest moment şi nu poate să şi-o exercite eficient, fiind necesară o delegare a unor atribuţii spre regiuni.

„Nu-i normal să veniţi pentru orice aprobare, pentru orice aviz, pentru orice lucru de care aveţi nevoie, să vină toată lumea la Bucureşti. E normal să-şi rezolve 90% din probleme la nivel regional. La nivelul naţional rămâne în mod sigur apărarea, politica externă, justiţia, sistemul legislativ, sistemul naţional de taxe şi controlul, dar toate celelalte lucruri trebuie făcute la un nivel mai apropiat de cetăţean”, a subliniat premierul.

În context, el a lansat un apel către preşedinţii consiliilor judeţene ca, în cadrul unor consultări cu Liviu Dragnea, să găsească soluţii cu privire la realizarea regionalizării, arătând că această reformă administrativă e necesară pentru o mai bună absorbţie a banilor europeni.

„Fac un apel la dvs să vă găsiţi în această vară o săptămână în care să mergeţi cu toţii, cu Liviu Dragnea, cu reprezentanţii parlamentari şi să staţi într-un loc, să găsiţi soluţii la cele un milion de probleme pe care le implică regionalizarea, dar să facem lucrul acesta, pentru că e un proiect esenţial pentru România şi un proiect care oricum va dura dincolo de ciclul electoral de patru ani, în care unii suntem preşedinţi, alţii prim-miniştri sau parlamentari”, a spus Ponta, asigurându-i de sprijinul său.

El le-a transmis că, în ceea ce priveşte desfăşurarea procesului de regionalizare, trebuie să gândească în perspectivă, nu doar pentru perioada în care deţin funcţii de conducere.

„Mingea e la dvs. Vă rog doar să nu o blocaţi sau să nu o aruncaţi în tribună. Vă rog să o jucaţi cu bună credinţă şi să vă gândiţi la cum va arăta România după ce nu voi mai fi eu prim-ministru şi o parte dintre dvs nu veţi mai fi preşedinţi, că unii veţi fi toată viaţa. Gândiţi-vă la cum trebuie să arate România ca structură administrativă în următorii zece-douăzeci de ani”, a concluzionat Victor Ponta.

Cum Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România a încheiat protocoale de colaborare cu Camera Deputaţilor şi Senatul, premierul a spus, în glumă, că este „invidios” că preşedintele UNCJR nu a semnat cu el niciun „pact”, arătând că el are „o bună experienţă” în acest domeniu.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.