Catedrala istorică Sfânta Sofia din Constantinopol: Campanie de transformare a acestui simbol al creştinismului ortodox în moschee

O campanie de amploare a început zilele acestea în Turcia pentru strângerea de semnături în vederea transformării în moschee a Catedralei istorice Sfânta Sofia din Constantinopol, un simbol al creştinismului ortodox, astăzi muzeu în Istanbul.

Campania pentru „islamizarea” Bisericii Sfânta Sofia, lansată de organizaţia musulmană Fondul tineretului Anatoliei, majoritatea membrilor acestuia provenind din partidul islamist al premierului turc Recep Tayyip Erdogan, a început la 15 aprilie şi va dura aproximativ o lună de zile, până la 17 mai, şi se va desfăşura sub sloganul „Rupeţi lanţurile – deschideţi Sfânta Sofia ca ..moschee”, după cum scrie agionoros.ru.

Preşedintele organizaţiei menţionate, Salih Turkhan, consideră că Biserica Sfânta Sofia, o capodoperă a arhitecturii, este un simbol al sultanului Mahomed, cuceritorul Constantinopolului, cel care a transformat biserica în moschee. Şi de aceea, consideră acelaşi Salih Turkhan, biserica trebuie să revină la statutul ei de moschee. „Campania noastră îşi va atinge scopul numai atunci când toate cele patru minarete ale Sfintei Sofia vor răsuna din nou chemând la rugăciune, iar acest eveniment va fi celebrat în întreaga lume musulmană”, a afirmat preşedintele Fondului tineretului Anatoliei.

Potrivit lui Salim Turkhan, iniţiativa demarată de organizaţia pe care o conduce este susţinută direct de guvernul premierului Erdogan.

Agionoros.ru, site în limba rusă conţinând informatii din Constantinopol, Balcani şi Sfântul Munte Athos, scrie faptul că organizatorii campaniei vor să dea acestei iniţiative caracter panislamic, extinzându-şi colectarea de semnături şi în alte ţări musulmane. Mai mult, ei vor sa meargă mai departe şi să facă din Biserica Sfânta Sofia un simbol al islamului, precum celebra moschee din Ierusalim Al-Alqsa, şi să devină un al treilea loc sfânt musulman, după Mecca şi Medina.

Iniţiativa apare după ce guvernul turc a decis nu de mult ca Biserica Sfânta Sofia din Niceea şi Biserica Sfânta Sofia din Trapezunt, până acum muzee, sa fie transformate în moschei.

Biserica Sfânta Sofia, una din cele mai impresionante clădiri din lume, a fost catedrala Patriarhiei de Constantinopol timp de mai bine de 900 de ani. Odată cu căderea Constantinopolului, în 1453, locaşul cel mai impresionat al creştinismului ortodox şi al creştinismului în general a devenit moschee, iar fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk, îl transformă în 1935 în muzeu.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.