Iliescu la Congresul PSD: Noi nu ne-am născut din nimic, avem în spate o istorie care ne onorează

PSD nu este un partid „născut din nimic”, având în spate o istorie care onorează, a declarat vineri, 19 aprilie, preşedintele de onoare al formaţiunii, Ion Iliescu, la Congresul social-democraţilor, pe care l-a calificat drept un moment istoric.

„Acest Congres este un moment istoric. Nu ne-am născut din nimic. Avem în spate o istorie care ne onorează. Sunt 120 de ani de istorie a social-democraţiei organizate în România, de la crearea Partidului Social Democrat al Muncitorilor din România, care concretiza o idee general europeană şi conectarea României la curentul general european şi care răspundea unor nevoi sociale. (…) Acest Congres este, la rândul său, şi cumularea unei istorii recente, de după 1989, în care FSN-ul, care s-a născut din Revoluţie, a evoluat apoi în PDSR şi PSD de azi, partid care caută să menţină continuitatea acestei istorii a devenirii societăţii româneşti şi mişcării social-democrate din România. Congresul marchează şi un moment de asumare a unei noi răspunderi din partea PSD, după opt ani de Opoziţie”, a afirmat Iliescu.

Preşedintele de onoare al PSD a ţinut să reamintească faptul că trecutul partidului nu a fost unul „lin”, însă, în timp, PSD a dovedit forţă şi unitate, astfel încât la acest moment se găseşte „într-o fază de o anumită maturitate”.

„PSD a promovat ideea de pluralism politic, de democraţie, de confruntare deschisă a gândirii, a ideologiilor. Am plătit şi costul acestei opţiuni. Am trecut în Opoziţie. Am pierdut, în 1996, alegerile şi parlamentare şi prezidenţiale, dar am rămas principalul partid din Opoziţie şi perioada de atunci a fost o şcoală pentru noi. Apoi, în anul 2000, PSD a renăscut cu altă forţă, cu altă rigoare.

Am realizat guvernarea aceea de patru ani care rămâne, în acest segment de istorie, perioada cea mai fertilă a unei guvernări responsabile şi PSD a reuşit să creeze acea unitate, forţă, care a dat vigoare Guvernării Năstase. Dar din nou am pierdut şi am intrat în Opoziţie şi mulţi ziceau atunci că PSD dacă vrea să se înnoiască trebuie să scape de Iliescu. Asta a fost teza cu care la Congresul din 2005 au venit unii. Deci, nu a fost o istorie lină această perioadă, dar ne-am reechilibrat. Eu cred că suntem acum într-o fază de o anumită maturitate”, a completat Iliescu.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.