Seism în China: Cel puţin 56 de morţi şi 600 de răniţi

Cel puţin 56 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 600 au fost rănite în cutremurul de 7 grade pe scara Richter, potrivit Xinhua, care a zguduit sâmbătă provincia centrală chineză Sichuan, aceeaşi în care un seism de 8 grade pe Richter a provocat 90.000 de morţi în urmă cu cinci ani, transmite Efe.

Cutremurul s-a produs la orele locale 08.02 (00.02 GMT) şi a afectat regiunea Lushan, în zona municipală din Yaan, situată în centrul provinciei, potrivit primelor date difuzate de Centrul de Reţele Seismologice din China.

Epicentrul s-a situat la 30,3 grade latitudine nordică, 103 grade longitudine estică şi la o adâncime de13 kilometri, a precizat centrul, citat de agenţia oficială Xinhua.

Peste 2.000 de militari ai Armatei de Eliberare Populară au fost trimişi în zona afectată pentru a participa la operaţiunile de salvare şi de ajutorare a victimelor, potrivit informaţiilor difuzate de divizia militar din Chengdu, capitala provinciei Sichuan. Totodată, în zonă au fost trimise echipe de poliţie dotate cu dispozitive specializate în căutarea victimelor printre dărâmături.

Televiziunea publică CCTV a prezentat primele imagini cu zona afectată, unde majoritatea locuitorilor au ieşit din case şi au rămas pe străzi de teama unor replici. Totodată, camerele de supraveghere video instalate pe străzile din Yaan, oraş cu 1,5 milioane de locuitori, au înregistrat imagini cu oameni care fugeau înspăimântaţi pe străzi şi cu bolnavi evacuaţi dintr-un spital.

După cutremurul iniţial, s-au înregistrat mai multe replici în zonă, de 4 şi 5 grade.

Preşedintele chinez Xi Jinping şi premierul Li Keqiang au cerut autorităţilor şi echipelor de salvare să-şi sporească eforturile de întrajutorare a victimelor.

Vestul Chinei este o zonă cu o activitate seismică intensă. În ultimele săptămâni, mai multe cutremure de mică intensitate au provocat zeci de răniţi, inclusiv în provincia Yunnan, situată tot în vest.

La 12 mai 2008, un cutremur de 8 grade cu epicentrul la Weichuan (nordul provinciei Sichuan) s-a soldat cu 90.000 de morţi şi circa 375.000 de răniţi.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.