Serbia şi Kosovo au ajuns la un acord de principiu privind normalizarea relaţiilor

Liderii de guvern din Serbia şi Kosovo au anunţat vineri la Bruxelles că au ajuns la un acord de principiu privind normalizarea relaţiilor dintre Belgrad şi Pristina, la capătul mai multor luni de negocieri dificile, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Şefa diplomaţiei Uniunii Europene, Catherine Ashton, care s-a implicat puternic în aceste negocieri, a salutat acordul, apreciind că acesta aduce ambele ţări mai aproape de UE. ‘Negocierile au fost încheiate. Acordul a fost parafat de conducătorii celor două guverne. Este un pas în plus spre Europa’, a declarat Ashton.

‘Acest acord deschide calea spre o normalizare între ţările noastre, între popoarele noastre’, a adăugat, în cadrul unei scurte conferinţe de presă, premierul kosovar Hashim Thaci. ‘Propunerile Serbiei au fost acceptate. Am semnat o propunere de text asupra căreia ambele părţi se vor pronunţa în următoarele zile pentru a spune dacă o acceptă sau o refuză’, a precizat şi şeful executivului de la Belgrad, Ivica Dacic.

Uniunea Europeană a indicat în mod clar faptul că în lipsa unui acord menit să normalizeze relaţiile bilaterale, apropierea Serbiei şi Kosovo de UE va fi compromisă. Acest subiect va figura fără îndoială pe agenda discuţiilor unei reuniuni a miniştrilor de externe europeni ce va avea loc luni la Luxemburg.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.