Alimentaţie: Aproape 5% cal în vita europeană

“Carne de cal cu antiinflamatoare”, astfel rezumă El Mundo rezultatele testelor efectuate luna trecută în UE pe mostre de carne de vită şi de cal. Publicate pe 16 aprilie, aceste teste au fost efectuate de către autorităţile naţionale de sănătate, la cererea Comisiei Europene, ca urmare a scandalului cărnii de cal prezente în mâncăruri care ar fi trebuit să conţină carne de vită, în scopul de a linişti consumatorii.

Au fost efectuate două tipuri de teste: unul pentru a identifica proporţia de carne de cal în produsele comercializate ca fiind cu carne de vită; iar celălalt, pentru a detecta urme de fenilbutazonă (un antiinflamator potenţial periculos pentru om şi interzis în lanţul alimentar) în carnea de cal.

El Mundo explică faptul că:

–  aproape 5% din carnea de vită analizată în ultima lună, în UE, conţinea urme de ADN de cal, în timp ce 0,51% din carnea de cal conţinea urme de fenilbutazonă.

În concluzie, conform cotidianului, ce citează ancheta UE

–  scandalul cărnii de cal este mai degrabă o problemă de fraudă comercială decât de securitate alimentară.

Ţările care înregistrează cele mai proaste rezultate sunt Franţa şi Grecia, unde au fost detectate urme de ADN de cal în respectiv 13% şi 12,5% din carnea de vită analizată, în timp ce, în Marea Britanie, (unde nu a fost înregistrat niciun caz de fraudă cu carne de cal) se găsesc cele mai multe cazuri (14 din 16) de prezenţă a fenilbutazonei în carnea de cal.

Pentru a restabili încrederea consumatorilor, Comisia va propune în următoarele luni sancţiuni mai dure în caz de fraudă în etichetarea sau comercializarea cărnii, precum şi un pașaport pentru cai, în scopul de a consolida controlul în cadrul UE.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.