Ben Ardelean (PNL): Vom avea o nouă cooperare balcanică, cu perspective de dezvoltare economică

Cooperarea economică în regiunea Balcanilor are şanse să cunoască o revigorare mai accentuată în anii următori, după ce, la finele lunii mai, se aşteaptă finalizarea demersurilor privind înfiinţarea unui organism similar parlamentului european, care cuprinde 12 ţări din regiune, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, senatorul liberal de Timiş Ben Oni Ardelean.

Potrivit parlamentarului, demersurile înfiinţării acestui ‘parlament regional’ au început la mijlocul anilor ’90, în cadrul fostului Pact de cooperare pe regiune (devenit, acum, SEECP- Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est)

”Este un proiect de creare a unui ansamblu parlamentar pentru regiunea din Balcani, format din 12 ţări. (…). Este un altfel de parlament european pentru această zonă. România a contribuit esenţial la definitivarea proiectului, în tot acest interval, prin diverse amendamente, proiecte, iniţiative. (…). Din vară, România va prelua preşedinţia acestui proiect şi va avea loc prima întâlnire oficială a acestui ansamblu parlamentar”, a declarat Ardelean.

Senatorul a subliniat că proiectul va reprezenta, pentru această regiune, un potenţial fantastic de cooperare în diverse domenii, inclusiv în cel de creştere economică, contribuind, astfel, la dezvoltarea cooperării în regiune.

Ben Oni Ardelean a participat, recent, la Skopje (Macedonia), la întâlnirile care au avut loc pe marginea perfectării demersurilor finale pentru ca acest organism să poată deveni funcţional.

El a adăugat că în perioada 26-28 mai, la Ohrid (Macedonia), va avea loc o nouă întâlnire a preşedinţilor de parlamente, care se va finaliza prin declaraţii comune, prin votarea şi amendarea finală a tuturor procedurilor, urmând ca din vară, când România va prelua preşedinţia noii structuri, să se poată iniţia demersurile pentru prima întâlnire parlamentară, care va avea loc în România.

”În primul rând, ne interesează cooperarea în această regiune, care este în creştere din punct de vedere economic. Ne interesează pe noi, ca români, să aducem un aport semnificativ în demersurile de democratizare a zonei şi de bună vecinătate, lucru care cred că ne va avantaja ulterior, pe termen lung, în ceea ce priveşte creşterea economică, ţinând cont de potenţialul fantastic pe care regiunea îl are”, a explicat parlamentarul liberal.

Ardelean a precizat că noul for va fi unul de cooperare, nu unul politic, cooperare care va viza toate segmentele societăţii, de la dezvoltare până la democratizare, dezvoltarea unor proiecte culturale, de securitate şi de natură economică, aceasta fiind esenţială.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.