Cezar: La Eurovision voi fi la înălţime, la propriu şi la figurat

Cezar, artistul care va reprezenta România la Eurovision 2013, vorbeşte, într-un interviu acordat AGERPRES, despre felul în care i-a schimbat viaţa participarea la concursul ce se va desfăşura în oraşul suedez Malmo.

El spune că înscrierea la acest concurs i-a oferit un capital de imagine, pe care îl resimte în fiecare zi în sensul cel mai pozitiv şi de care nu a beneficiat ca şi cântăreţ de operă. Artistul menţionează că va continua proiectele din cariera sa de clasic, dar în cariera de pop-opera, de la debutul din decembrie, s-au schimbat anumite lucruri. Cezar anunţă că la toamnă va lansa primul album pop-opera, pe care ar urma să fie inclus un duet cu soprana Angela Gheorghiu.

Cezar spune că nu are emoţii la Eurovision, care este un concurs geopolitic, existând şi interesele diferitelor popoare şi zone. Dar, adaugă el, ideea este de susţinere şi interpretul trebuie să cânte bine.

Artistul vorbeşte şi despre invitaţia de a cânta la concertul de la Bucureşti al lui Andrea Bocelli.

AGERPRES: Ai câştigat finala naţională a Eurovision. Faptul că ai ajuns să reprezinţi România la Eurovision ţi-a schimbat în vreun fel viaţa sau cariera?

Cezar: Da, viaţa mi-a schimbat-o, prin simplu fapt că mi-a oferit acel capital de imagine de care nu am beneficiat înainte, ca simplu cântăreţ de operă, şi factorul comercial pe care îl joacă participarea şi vizibilitatea acestui concurs Eurovision atât în România, cât şi peste hotare. M-am întors de curând din Amsterdam, unde am rămas copleşit de avalanşa de fani internaţionali, din punctul acesta de vedere pot să spun că mi-a schimbat viaţa. Cariera pop-opera da mi-a schimbat-o. Cariera de operă nu mi-a schimbat-o, pentru că eu continui cu cariera mea de clasic şi este ca şi înainte, iar proiectele sunt aceleaşi.

Dar în cariera de pop-opera, de la debutul meu din decembrie şi până la finala Eurovision, s-au schimbat anumite lucruri, capitalul de imagine pe care mi l-a oferit Eurovisionul se simte şi îl resimt în fiecare zi în sensul cel mai pozitiv. Sunt mii, zeci de mii de admiratori, sugestii, mesaje, buchete de flori. Am fost invitat la multe concerte şi sunt solicitat în toată ţara. Mi-am făcut deja un „top 3” al oraşelor: pe primul loc e Timişoara, apoi Iaşi şi Cluj de unde am primit foarte multe solicitări pentru concerte.

AGERPRES: Propuneri de colaborări sau concerte în afară ai primit?

Cezar: Am primit o propunere de a realiza un remix la piesa „It’s my life”, din Rusia, am primit chiar şi din Franţa. Deocamdată eu sunt în faza de lucru în ceea ce priveşte lansarea primului meu album pop-opera, care va avea loc în toamnă. Voi lansa un single imediat după Eurovision. Acest single va fi realizat în colaborare cu băieţii de la HaHaHa Production, respectiv Şerban Cazan şi Smiley. Piesa este de fapt o baladă de despărţire, este unul din proiectele pe care le-am semnat cu casa de producţie Cat Music, care va produce şi lansa primul meu album pop-opera din toamnă.

AGERPRES: Ce te-a determinat să participi la concursul Eurovision?

Cezar: A fost o propunere simplă, care a pornit de la un mesaj simplu ‘ce ar fi să…?’. Cu trei zile înainte de preselecţiile naţionale, mi s-a spus ‘ce ar fi să asculţi această piesă şi ce ar fi să spui că îţi şi place?’. Am luat totul ca pe o provocare şi am acceptat, pentru că este o mare provocare pentru un cântăreţ de operă să te arunci în această junglă, pentru că nu ştii cum vei fi primit, cum va reacţiona publicul, dar am fost primit extraordinar de bine, cred eu sau îmi place să cred că nu mai contează genul, stilul, cred că vocea este singurul instrument care reuşeşte să vibreze şi, dacă a vibrat cu publicul şi cred că a vibrat, pentru că m-a votat.

Timp de două săptămâni, care au fost pentru mine o evoluţie, pentru că am plecat de la preselecţie, la semifinale, la finale într-o continuă evoluţie, ţinând cont de sugestiile, criticile fanilor, admiratorilor şi cred că din acest punct de vedere am reuşit să îi aduc de partea mea şi sper ca în curând să îi aduc şi pe cei care sunt contra, atât prin proiectul „It’s my life” şi Eurovision, cât şi prin noul single şi mai ales concertul cu Andrea Bocelli, concertul cu Angela Gheorghiu de la Moscova şi toate aceste proiecte care vor fi încoronate în toamnă de acest prim album pop-opera.

AGERPRES: În ce curent se înscrie genul tău muzical?

Cezar: Pop-opera cu un cântăreţ crossover – un cântăreţ care abordează inflexiunile clasice într-un gen comercial şi într-un gen pop. Este un fel de drum cu dus şi întors. Pot fi şi elemente de classic într-o viziune pop, dar şi invers, elemente de clasic stilizate în manieră pop sau efectiv să cânt pop în manieră clasică. Este cu dublu tăiş acest gen.

AGERPRES: Eşti invitatul lui Andrea Bocelli în concertul de la Bucureşti. Cum a venit această propunere şi ce înseamnă pentru tine?

Cezar: Sunt invitat în cadrul concertului şi veţi vedea ce va fi. Propunerea a venit întâmplător, la San Jose. Am fost la un concert de-al artistului, lângă San Francisco, la San Jose, şi în culise am avut posibilitatea, datorită doamnei Gheorghiu, să îl cunosc înainte de concert, am avut ocazia să mă aşez la pian să îi cânt ceva. A fost o chestie improvizată. Atunci i-a plăcut foarte mult, chiar i-a spus Angelei Gheorghiu ‘atenţie că ăsta îţi fură pâinea’. A fost o chestie foarte simpatică şi de acolo ştiţi cum e muzica, este un limbaj universal.

AGERPRES: Te-ai gândit să colaborezi la vreo piesă sau să faci un duet cu soprana Angela Gheorghiu?

Cezar: Ne-am gândit ca pe primul meu album pop-opera să includ un duet pop-opera cu doamna Angela Gheorghiu. Vorbim de două – trei zile despre acest lucru, să includem pe albumul meu de single-uri şi cover-uri şi un duet cu Angela Gheorghiu. Încă nu ştim dacă să fie compus de cei de la HaHaHa sau de alţi compozitori.

AGERPRES: Ai realizat un videoclip pentru piesa cu care concurezi la Eurovision?

Cezar: Urmează. Îmi place să spun că este tardiv de târziu, dar cred că este important ca mai bine mai târziu decât niciodată. Vom face. Este un videoclip realizat pe propriile forţe şi încerc să dau viziunea omului liber, a omului plin de adrenalină, acestui mesaj de iubire – „It’s my life”/ „E viaţa mea” – ştiu că nu va triumfa această iubire, dar este viaţa mea. Voi încerca să pun elemente drăguţe şi interesante ale acestei piese într-un videoclip destul de sportiv, de James Bond.

AGERPRES: Ce poţi să ne spui despre turneul de promovare? Cum te-a primit până acum publicul?

Cezar: A fost un prim popas al turneului, la Amsterdam. Nu mă aşteptam să fiu primit atât de bine. Pentru o clipă am avut senzaţia că sunt Michael Jackson. Efectiv am rămas şocat, pentru că foarte mulţi fani au fost interesaţi de personajul Cezar, de piesa mea. Au fost foarte multe autografe, foarte multe interviuri, a fost un tur de forţă în acea zi şi concertul seara, unde publicul a creat o atmosferă foarte frumoasă. În momentul în care am intrat a fost un ‘wow’, cu zeci de steguleţe cu România, oameni care fredonau chiar pe notele mele acute. M-a bucurat foarte tare. E o piesă care rămâne şi acesta este cel mai bun rezultat.

AGERPRES: În show-ul de la Malmo vei schimba ceva, vei avea o coregrafie?

Cezar: Da, voi schimba, nu vă pot spune foarte multe pentru că nu va mai fi o surpriză. Va fi un show bazat pe elementele vitale – foc, apă, lumini -, va fi un show mistic. Coregrafia va fi asigurată de Sergiu Anghel şi va fi un show nu foarte explicit, bazat mai mult pe un spectacol sugestiv. Va fi un show mistic, veţi vedea şi voi fi la înălţime şi la propriu şi la figurat.

AGERPRES: Ai emoţii, temeri pentru acest concurs? De-a lungul vremii concurenţii români au spus că sistemul de vot ar fi cauza faptului că nu s-au clasat printre primele locuri.

Cezar: Nu am emoţii. Noi ştim bine că Eurovision este un concurs geopolitic, adică în afară de faptul că poţi cânta excelent sunt interesele diferitelor popoare şi zone. Ideea este de susţinere. Se fac tot felul de previziuni şi acolo, dacă cânţi prost, eşti descalificat din start. Eu cred că nu sunt foarte relevante casele de pariuri şi cred că, în momentul în care cânţi acolo, depinde şi cum se aliniază astrele. Trebuie să cânţi bine.

AGERPRES: Vei cânta ultimul în cea de a doua semifinală, pe 16 mai. Vei fi practic ultimul concurent care va intra pe scenă. Este un avantaj sau un dezavantaj acest lucru?

Cezar: Cred că va fi un avantaj, pentru simplul fapt că voi rămâne proaspăt în mintea celor care vor vota. Seara în care eu cânt ultimul este seara publicului, deci e foarte important ca, după ce termin de cântat, să rămână piesa. E un mare avantaj. Eu vreau să cânt bine şi să dau tot ce pot, deja este o ambiţie personală să mă autodepăşesc, nu mă mai interesează altceva.

AGERPRES: Crezi că te vei califica în marea finală de la Malmo?

Cezar: Mă bazez pe mine să iasă totul bine, să exprim, să creez acea hipnoză şi, în acele trei minute, să fac să vibreze sala, într-un an al baladelor. Sunt foarte multe balade în concurs.

AGERPRES: Care este pronosticul tău pentru finala Eurovision? Pe ce loc crezi că te vei clasa?

Cezar: Mai mult de locul întâi nu ştiu ce să mai zic.

AGERPRES: Cu care concurent crezi că eşti în competiţie directă, pe care îl vezi ca pe un rival?

Cezar: Sincer nu mi-e teamă. Piesa cred că e bună, sunt şi alte piese foarte bune. Tot ce ţine de mine voi face. Gusturile nu le mai pot discuta. Ce ţine de creaţie voi face – au fost cazuri în care s-a cântat foarte bine, dar nu a plăcut piesa sau a plăcut piesa, dar s-a cântat foarte prost.

AGERPRES: Cum îţi vezi cariera după participarea la Eurovision?

Cezar: Indiferent de eşec sau de succes, cariera mea a născut înainte de această provocare/ propunere de a participa la Eurovision. Eu am deja proiectele în derulare, cum am spus voi lansa un single, voi avea concert cu Andrea Bocelli, deci am multe de făcut după Eurovision.

***

Cezar, reprezentantul României la Eurovision, va evolua ultimul, în cea de a doua semifinală a concursului Eurovision, din 16 mai.

Prima semifinală va avea loc pe 14 mai, iar marea finală pe 18 mai, la Malmo, în Suedia.

Cezar, supranumit de fani „The voice”, s-a născut într-o familie de muzicieni români şi de mic a început să studieze pianul. Are o carieră de peste zece ani în lumea operei internaţionale, cu spectacole în cele mai importante săli şi teatre din lume.

Contratenorul a decis în 2012 să abordeze genul pop-opera, îmbinând genul opera cu cel pop-opera pe aceeaşi scenă, într-un concept inovativ şi original pe plan mondial.

(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.