Germania: Spre pensii personalizate?

Nemții ar putea asista la apariția unei generații de pensii flexibile, titrează Die Tageszeitung, a doua zi după decizia guvernului german de a crește pensiile în 2014 (+1% în landurile din vest, +3% în cele din est). Cotidianul face astfel o analiză a viitorului pensiilor în cazul generațiilor care vor urma.

„Era în care toată lumea iese la pensie mai mult sau mai puțin la aceeași vârstă s-a terminat”, consideră cotidianul,

–  nu deoarece oamenii au devenit peste noapte independenți sau individualiști, ci pentru că piața muncii, extrem de flexibilă între timp, va avea nevoie de unii, dar nu de toți. Pentru că unii vor putea și vor mai trebui să muncească și alții nu.

Acest sistem va genera automat inegalități, prezice TAZ, care întrevede de altfel două soluții:

–  fie deschidem larg ușile pensiilor de invaliditate, o măsură frecventă în Europa dar care necesită dovezi medicale consistente.

–  Fie există o altă opțiune, probabil mai interesantă: fiecare domeniu va avea propriul sistem de pensii. Astfel încât cei care lucrează de exemplu în construcții […] vor putea beneficia de o pensie la 58 de ani, și toți cei care doresc să se împlinească profesional în jurnalism sau în mediul universitar vor putea munci până la 72 de ani, dacă doresc acest lucru.

Un asemenea sistem de pensii, variabil, ar putea fi totuși dificil de implementat, recunoaște ziarul, însă nici nedreptățile din sistemul actual social și de pensii nu mai sunt acceptabile. Reformele din ultimii 15 ani au distrus pensiile protejate de lege. A venit timpul schimbărilor.

În 2012, vârsta medie de ieșire la pensie era în Germania de 63,3 ani pentru femei și de 63,8 ani pentru bărbați.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.