Giorgio Napolitano a fost reales în funcţia de preşedinte al Republicii Italiene

Actualul şef al statului italian, Giorgio Napolitano, care va împlini vârsta de 88 de ani în luna iunie, a fost reales în funcţia de preşedinte al Republicii Italiene, pentru un mandat de şapte ani.

La cel de-al şaselea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, care s-a desfăşurat sâmbătă după-amiază la sediul Camerei Deputaţilor de la Roma, Giorgio Napolitano a fost votat de principalele forţe politice din Italia, Partidul Democrat (PD, de centru-stânga), Poporul Libertăţii (PdL, de centru-dreapta), Liga Nordului (de dreapta) şi Alegere civică (de centru), depăşind numărul necesar de 504 voturi, din totalul de 1007 ale „marilor electori”.

Mişcarea 5 Stele (M5S) şi partidul Stânga, Ecologie şi Libertate (SEL) au votat pentru propriul lor candidat, juristul Stefano Rodota.
Napolitano, care a declarat că a acceptat să candideze pentru al doilea mandat „din simţ de responsabilitate faţă de întreaga naţiune italiană”, devine primul şef al statului italian care a acceptat să candideze pentru un nou mandat, în timp ce este încă în funcţie (primul său mandat va expira oficial pe data de 15 mai).

Giorgio Napolitano este şi primul preşedinte din istoria Republicii Italiene reales pentru a doua oară, astfel, cel de-al 11-lea preşedinte al Republicii Italiene devine şi cel de-al 12-lea.

(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.