Grecia: Permise de şedere pentru investitorii străini în sectorul imobiliar

Grecia a anunţat luni că va acorda permise de şedere cetăţenilor din terţe ţări care cumpără sau închiriază active imobiliare în valoare de peste 250.000 de euro, în efortul de a relansa acest sector aflat în derivă şi de a-şi lărgi clientela în turism, relatează AFP.

Măsura în acest sens, adoptată săptămâna trecută de Parlament, dar solicitată de câteva decenii de reprezentanţii sectorului imobiliar răspunde unei puternice cereri venite mai ales din partea unor clienţi chinezi, ruşi şi arabi, a precizat într-o conferinţă de presă un responsabil al Ministerului de interne de la Atena, Angelos Syrigos.

Este vorba de un regim care este deja aplicat în alte destinaţii turistice europene, cum sunt Ungaria, Portugalia sau Spania, şi care le va permite investitorilor să eludeze procedurile birocratice greoaie legate de intrarea şi sejururile petrecute în spaţiul Schengen.

Permisele de acest gen urmează să fie acordate pe termen de cinci ani, cu posibilitatea înnoirii, şi de ele vor beneficia atât soţul/soţia, cât şi copiii minori ai titularilor. Deţinătorii lor vor putea petrece fără oprelişti sejururi de până la trei luni în spaţiul Schengen, fără a avea însă şi drept de muncă.

‘În sfârşit, piaţa imobiliară va putea ieşi un pic din paralizie’, a declarat pentru AFP preşedintele federaţiei proprietarilor imobiliari, Stratos Paradias.

Potrivit acestuia, ar fi de dorit totuşi ca noile măsuri să i se asocieze şi o scădere a taxei pe tranzacţiile imobiliare, mai ales având în vedere că ‘cea mai mare parte a patrimoniului grecilor îl constituie imobiliarele’.

Lovitura dată sectorului construcţiilor – care fusese un motor al economiei greceşti – de creşterile de impozite şi scăderile de venituri care au vizat redresarea finanţelor publice au constrâns 12.000 de întreprinderi mici şi mijlocii să-şi înceteze activitatea, trimiţând în şomaj o jumătate de milion de oameni, a subliniat Dimitrios Kapsimalis, din partea Uniunii companiilor de construcţii.

Aflată de şase ani în recesiune şi supusă unei cure drastice de austeritate dictată de creditorii internaţionali – Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional -, Grecia s-a lansat într-o cursă a atragerii de investiţii şi privatizărilor pentru a reuşi să-şi relanseze economia şi a scădea povara datoriei.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.