EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,08 RON
(-0.31%)
GBP
5,37 RON
(-0.44%)
CHF
4,48 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.31%)
BYN
1,67 RON
(+0.03%)
CAD
3,07 RON
(-0.08%)
RSD
0,04 RON
(+0.04%)
AUD
2,94 RON
(-0.06%)
JPY
0,04 RON
(-0.29%)
CZK
0,18 RON
(+0.58%)
INR
0,05 RON
(-0.21%)

Luni începe Săptămâna Europeană a Vaccinării

Societatea Română de Pediatrie atrage atenţia, printr-un comunicat de presă, că rata de vaccinare a copiilor în România este sub recomandările internaţionale.

 În cadrul campaniei ”Să protejăm împreună copilăria”, Societatea Română de Pediatrie marchează Săptămâna Europeană a Vaccinării, care se desfăşoară în perioada 22-27 aprilie, şi trage un semnal de alarmă: acoperirea vaccinală scade îngrijorător, în timp ce incidenţa bolilor creşte.

În concordanţă cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Societatea Română de Pediatrie subliniază că vaccinarea copiilor rămâne în continuare cea mai eficientă metodă de prevenire a bolilor infecţioase.

În 2012, Societatea Română de Pediatrie a lansat ghidul ”Recomandări de vaccinare în pediatrie din România”, adresat cadrelor medicale, primul ghid practic de profilaxie a bolilor infecţioase pediatrice din România.

La nivel mondial, vaccinarea salvează peste 3 milioane de vieţi în fiecare an.

Şi în 2013, România continuă să aibă cea mai ridicată rată a mortalităţii infantile din Uniunea Europeană, la copii de până în 5 ani.

În contextul în care în România incidenţa bolilor prevenibile este în creştere, specialiştii pediatri reamintesc părinţilor că vaccinarea poate juca un rol decisiv în sănătatea şi dezvoltarea copiilor.

”Cele mai recente date publicate în noiembrie 2012 arată că rata de vaccinare în România se situează mult sub pragul de 95%, recomandat la nivel internaţional de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Astfel, vaccinarea în România a scăzut constant de la an la an la toate vaccinurile incluse în Programul Naţional de Imunizare, cu excepţia celui făcut direct în maternitate, ajungând în 2011 la valori îngrijorătoare”, se arată în comunicat.

Una dintre cele mai scăzute acoperiri vaccinale în 2011 a fost la vaccinul anti rubeolă – oreion – rujeolă (ROR), de numai 74,9%, iar în 2010, chiar mai mică, de 60%, cu mult sub pragul recomandat la nivel global. De asemenea, acoperirea vaccinală a coborât la nivelul de 89% şi la vaccinările împotriva poliomielitei, boală care poate duce la paralizie, difterie-tetanos-pertussis (tuse convulsivă) şi Hib – o infecţie care poate fi fatală la copiii de vârste mici sau care poate lăsa sechele severe.

Societatea Română de Pediatrie, alături de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, subliniază că bolile eradicate (cum este poliomielita în Europa) ori epidemiile ar putea reveni dacă schemele de vaccinare se întrerup sau rămân incomplete.

Totodată, în timp ce acoperirea vaccinală în România este în scădere, incidenţa bolilor prevenibile înregistrează creşteri alarmante. e exemplu, în 2012-2013 România înregistrează cea mai ridicată rată de incidenţă a rubeolei din toată Europa, de 27 de ori mai mare decât media europeană. De asemenea, România ocupă locul 2 în Europa privind incidenţa rujeolei (pojarului), o boală care poate fi prevenită prin vaccinare, depăşind de peste 7 ori rata medie europeană. Mai mult, în ianuarie 2013, România a înregistrat cele mai multe cazuri de pojar din întreaga Europa.

În contrast, în Bulgaria, un singur copil a fost diagnosticat cu această boală, în aceeaşi perioadă, în decurs de un an.

În fiecare zi, la nivel mondial, pojarul provoacă moartea a 450 de copii şi reprezintă principala cauză a deceselor provocate de bolile prevenibile prin vaccinare.

„Atitudinea preventivă în bolile copilăriei este benefică pentru copii, familie şi spitale. România se află pe primul loc în Europa privind mortalitatea la grupa de vârstă 0-5 ani, iar morbiditatea prin boli respiratorii, digestive şi deseori cutanate aglomerează cabinetele de specialitate şi spitalele, în sezonul rece, cu riscuri majore de intercontaminare. Extinderea vaccinărilor peste programul naţional de vaccinare obligatoriu este o şansă reală de ameliorare a calităţii vieţii copiilor. Educaţia familiilor, a personalului mediu în legătură cu aceste beneficii este esenţială pentru progres în acest domeniu”, susţine prof. dr Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie.

Victor Olsavszky, reprezentant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România, afirmă că „lumea este mai aproape de eradicarea poliomielitei decât oricând înainte”.

”Poliomielita este încă endemică în doar trei ţări (Afganistan, Nigeria, Pakistan). Eradicarea poliomielitei va salva o valoare estimată de 50 miliarde de dolari în următorii 20 de ani, mai ales în ţările în curs de dezvoltare. Efortul global de eradicare a poliomielitei a salvat 10 milioane de oameni de la paralizie. Mari progrese au fost realizate în ultimii ani, inclusiv în România, prin introducerea vaccinului hepatitic B, care protejează împotriva bolilor de ficat (acesta a fost introdus în 190 de ţări până la sfârşitul anului 2011), şi Haemophilus influenzae tip b, care protejează împotriva unor forme de meningită şi pneumonie (acesta a fost introdus în 177 de ţări până la sfârşitul anului 2011). Până recent România avea o tradiţie de succes în ce priveşte vaccinarea, cu rate de acoperire ce depăşeau 95%. Biroul nostru sprijină Ministerul Sănătăţii şi partenerii săi în eforturile sale de a reveni la bunele practici de vaccinare atât ca număr de copii vaccinaţi cât şi ca număr de vaccinuri oferite şi încurajează populaţia să se alăture acestor eforturi”, a precizat Victor Olsavszky.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, numai într-un singur an, 1,5 milioane de copii au murit din cauza unor boli care ar fi putut fi prevenite prin vaccinare. În acelaşi timp, acest număr reprezintă 17% din totalul de decese la copiii sub 5 ani dintr-un an, dar sunt mai ales copii care ar fi putut fi salvaţi prin vaccinare.

Din păcate, statisticile arată că şi în 2013, România continuă să aibă cea mai ridicată rată a mortalităţii infantile din Uniunea Europeană la copiii de până în 5 ani.

Societatea Română de Pediatrie recomandă imunizarea copiilor împotriva tuturor bolilor infecţioase prevenibile, atât cu vaccinurile cuprinse în Programul Naţional de Imunizare, cât şi cu cele împotriva infecţiei cu rotavirus, a varicelei sau a bolilor pneumococice.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că 32% dintre decesele provocate de bolile ce puteau fi evitate prin vaccinare sunt cauzate de bolile pneumococice, în timp ce infecţiile cu rotavirus sunt responsabile pentru 30% din decese.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata