Peste 80 de persoane au fost depistate prin Sistemul Informatic Schengen în ultima săptămână

Peste 80 de persoane şi 54 de obiecte ce fac obiectul unor semnalări introduse în Sistemul Informatic Schengen (SIS), au fost depistate, în ultima săptămână, de poliţiştii români împreună cu partenerii de pe teritoriul celorlalte state membre Schengen.

Potrivit unui comunicat remis, duminic, în perioada 13 – 19 aprilie a.c., autorităţile de aplicare a legii din România, în urma schimbului suplimentar de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul CCPI – IGPR, au localizat, pe teritoriul ţării noastre, 38 de persoane ce fac obiectul unor semnalări în SIS.

Poliţiştii români au pus în aplicare 7 mandate europene de arestare, au identificat o persoană ce a fost declarată dispărută şi au depistat 19 persoane ce erau căutate în vederea participării la o procedură judiciară.

Totodată, pe teritoriul României, au fost identificate 28 de autoturisme care erau căutate de partenerii din Spaţiul Schengen, pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cursul procedurilor penale şi trei documente de identitate emise de alte state, precizează IGPR în comunicat.

De asemenea, 43 de persoane căutate de autorităţile române au fost identificate de partenerii străini, pe teritoriul lor. Dintre acestea, 16 persoane erau urmărite de Poliţia Română în baza unui mandat european de arestare, 4 persoane erau semnalate ca fiind dispărute, iar 9 persoane erau căutate pentru a participa la o procedură judiciară.

Opt autovehicule semnalate de autorităţile române în vederea indisponibilizării sau pentru a fi folosite ca probe în cursul procedurilor penale, au fost identificate în statele membre, precum şi 15 documente de identitate emise de România, se mai arată în comunicat.

România, din punct de vedere al cooperării poliţieneşti, este membru de facto al Spaţiului Schengen din 5 noiembrie 2010. Biroul SIRENE, din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională al IGPR, a fost inaugurat în 16 septembrie 2010.

Sistemul informatic SIRENE este destinat stocării informaţiilor de către autorităţile române şi schimbului de date între acestea şi sistemul comun european de urmărire poliţienească transfrontalieră, respectiv Sistemul Informatic Schengen, un element determinant pentru procesul de aderare a României la spaţiul Schengen.

România s-a conectat la SIS în octombrie 2010, prin intermediul SISone4ALL, o soluţie tehnică intermediară dezvoltată de Portugalia. Cu ocazia vizitei de evaluare Schengen în domeniul SIS/SIRENE din decembrie 2010, experţii europeni au concluzionat că România respectă standardele Schengen pentru utilizarea SIS.

Începând de marţi, 9 aprilie 2013, autorităţile române sunt conectate la Sistemul de Informaţii Schengen de a doua generaţie (SIS II). Astfel, acest sistem a devenit funcţional şi în România la fel ca şi în cele 26 de state membre Schengen, fiind utilizat în activitatea zilnică a autorităţilor de aplicare a legii.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.