Preşedintele Hollande, cel mai impopular şef de stat francez

Preşedintele francez, François Hollande, a bătut toate recordurile de impopularitate atinse de un şef de stat din Pentagon din 1958, de când institutul Ifop realizează sondaje pe această temă, informează EFE duminică.

Astfel, conform sondajului publicat de ‘Le Journal de Dimanche’, 74 % dintre francezi sunt nemulţumiţi de politica preşedintelui socialist, faţă de 72 %, cel mai slab rezultat consemnat în legătură cu predecesorul său, Nicolas Sarkozy.

Datele indică o creştere a numărului nemulţumiţilor cu şase puncte procentuale faţă de sondajul anterior, modificare atribuită de specialişti scandalului fostului ministru al bugetului Jerome Cahuzac, care a fost nevoit să demisioneze după ce s-a aflat că avea un cont în Elveţia nedeclarat la fiscul francez.

Citeste si:  Rusia cere Ucrainei să plătească în avans pentru livrările de gaze naturale

Numai un sfert dintre cei intervievaţi aprobă conducerea lui Hollande, cu şase puncte procentuale mai puţin decât la precedentul sondaj. Cifrele sunt însă mai bune, prin comparaţie cu nivelul de 22 % la care ajunsese în 1991 socialistul François Mitterand.

Popularitatea lui François Hollande este destul de scăzută şi în rândul membrilor propriului partid: 36 % dintre simpatizanţii socialişti sunt nemulţumiţi de modul în care Hollande gestionează problemele ţării, cu 13 puncte procentuale peste rezultatele anterioare.

Lipsa de popularitate se constată şi în cazul premierului Jean-Marc Ayurault, de care sunt mulţumiţi 30 % dintre francezi şi nemulţumiţi 67 %, date cu care şeful guvernului îşi depăşeşte propriile recorduri de până acum.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close