Rudele şi prietenii fraţilor Ţarnaev, surprinşi şi îngroziţi de vestea privind implicarea acestora în atentatele din Boston

Familia şi prietenii lui Tamerlan şi Djohar Ţarnaev, bănuiţi că ar fi amplasat două bombe la Maratonul din Boston, au reacţionat cu surprindere şi repulsie la aflarea presupusei implicări a acestora în atentate, transmite EFE.

‘Ne-au făcut de râs familia şi întreaga etnie cecenă’, a declarat pentru presă Ruslan Ţarni, unul dintre unchii suspecţilor. Ţarni, care a spus că nu mai vorbea cu nepoţii săi de ani buni din cauza unei dispute familiale, a cerut iertare familiilor celor trei morţi şi celor 176 de răniţi în explozia de luni a două bombe, la linia de sosire a Maratonului din Boston.

Poliţia a confirmat vineri noapte, via Twitter, arestarea lui Djohar Ţarnaev, născut în Kârgâzstan la 22 iulie 1993 şi devenit cetăţean american la 11 septembrie 2012, potrivit unor documente la care a avut acces postul NBC.

Colegii de liceu, partenerii de activităţi extraşcolare şi vecinii din Cambridge, unde locuiau cei doi fraţi, afişează aceeaşi surprindere şi vorbesc de doi tineri cărora le plăcea sportul şi cărora nu li se cunoştea vreo afiliere politică sau religioasă.

Citeste si:  Bombele din Boston, detonate cu telecomenzi folosite la maşinuţele de jucărie

Ashraful Rahman, care era coleg cu Djohar la cursurile de lupte, a dat asigurări că tânărul era ‘un om de treabă’, un tip liniştit şi mentor al altor tineri care făceau lupte greco-romane, potrivit declaraţiilor sale către CNN. ‘Era un tip absolut normal, ca orice copil american. Era inteligent, simpatic, e greu de crezut”, l-a apărat Peter Payack, unul dintre antrenorii săi, de la şcoala publică Cambridge Rindge and Latin School.

Larry Aaronson, fost profesor de istorie la acest colegiu şi care îl cunoştea pe Djohar, a apreciat că actele sale sunt ‘complet opuse caracterului său’. În declaraţii acordate cotidianului american USA Today, Aaronson a menţionat că Djohar nu avea o poziţie pe teme politice sau religioase şi că vorbea şi se comporta ca orice alt elev de liceu. ‘Era foarte extrovertit, foarte serios, îi plăcea şcoala. Era fericit că nu trăieşte în Cecenia’, a adăugat el.

La rândul său, Luis Vázquez, care îl cunoştea pe fratele mai mare, şi-a amintit că Tamerlan era un băiat amabil, pasionat de box.

Citeste si:  Japonia are forţa de a ridica economia

Maret Ţarnaev, mătuşă a celor doi suspecţi şi care trăieşte în Canada, a cerut dovezi cum că nepoţii săi sunt vinovaţi şi a acuzat serviciile secrete americane că le-au întins o cursă pentru a rezolva cazul. ‘Orice este posibil. Au avut loc prea multe evenimente în care agenţiile guvernamentale au făcut anumite lucruri. Dacă vrea cineva să mă convingă, să-mi arate dovezi. Dovezi’, a insistat dna Ţarnaev, care a atras atenţia că fotografiile date publicităţii de către autorităţile americane arată doar doi tineri care se plimbă. ‘Ce anume se vede? Stă în picioare. I se vede chipul. Ce altceva se mai vede? Să-mi arate dovezi. În ţara mea, eram avocată. Să-mi arate dovezi. Bănuiesc că fotografia a fost trucată. Pentru cei care au nevoie de un vinovat’, a conchis femeia.

Nici sora celor doi suspecţi nu-şi poate explica ce a fost în capul fraţilor ei, pe care i-a descris drept doi oameni minunaţi şi inteligenţi. ‘Sunt inteligenţi, nu ştiu ce li s-a întâmplat’, a declarat Alina Ţarnaeva pentru ziarul local Star Ledger. Ţarnaeva, care locuieşte în West New York, statul New Jersey, a spus că nu şi-ar fi imaginat niciodată aşa ceva despre cei doi fraţi ai ei, Djohar, 19 ani, capturat de poliţie, şi Tamerlan, 26 de ani, care a murit din cauza rănilor suferite. Tamerlan Ţarnaev era un băiat ‘foarte inteligent, minunat, amabil şi iubitor. Sunt îndurerată din cauza tuturor celor care au avut de suferit. Îmi pare rău pentru toţi cei care au fost răniţi şi pentru cei care şi-au pierdut viaţa’, a spus Alina care, fiind întrebată dacă se simte bine, a răspuns vizibil supărată: ‘Nu, nu mă simt bine, nimeni nu se mai simte bine acum, sunt în stare de şoc’.

Citeste si:  George Maior: România - din ce în ce mai mult o ţintă explicită a ameninţării teroriste

Şi tatăl celor doi băieţi, aflat în Rusia, a vorbit cu presa. Anzor Ţarnaev a spus că nu crede că fiii săi sunt autorii atacului de luni şi a adăugat că băieţii lui ‘nu ar face rău nici unei muşte’.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close