EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

CE instituie o platformă pentru buna guvernanţă fiscală pentru combaterea coordonată a fraudei fiscale

0

Comisia Europeană (CE) a anunţat marţi instituirea unei platforme pentru buna guvernanţă fiscală care va monitoriza progresele statelor membre în ceea ce priveşte combaterea planificării fiscale agresive şi a paradisurilor fiscale, în conformitate cu recomandările CE de anul trecut.

Scopul iniţiativei este garantarea faptului că statele membre iau măsuri concrete şi eficiente pentru a rezolva aceste probleme, într-un cadru coordonat la nivelul UE. Platforma va fi alcătuită din reprezentanţi ai autorităţilor fiscale naţionale, Parlamentului European, firmelor şi ONG-urilor, dar şi academicieni. De asemenea, platforma ar urma să faciliteze dialogul şi schimburile de expertiză, contribuind la o abordare mai coordonată şi mai eficientă din partea UE în ceea ce priveşte combaterea evaziunii şi a fraudei fiscale.

‘Când ne luptăm împotriva fraudei fiscale, ne luptăm să protejăm corectitudinea sistemelor noastre fiscale, competitivitatea economiilor noastre şi solidaritatea statelor membre ale UE. Sunt prea multe în joc pentru a ne permite să pierdem această bătălie. Elanul reînnoit al statelor membre în ceea ce priveşte angajarea în această luptă este mai mult decât bine-venit, iar acum trebuie transpus în fapte. Platforma pe care o lansez astăzi va ţine statele membre în alertă şi va garanta că rezultatele vor fi pe măsura aşteptărilor când este vorba despre combaterea fraudei fiscale’, a declarat comisarul în cadrul briefingului de presă cotidian al CE comisarul european pentru impozitare, vamă, statistică, audit şi lupta antifraudă, Algirdas Šemeta.

Platforma va fi alcătuită din aproximativ 45 de membri, respectiv un delegat la nivel înalt din cadrul autorităţii fiscale a fiecărui stat membru şi până la 15 reprezentanţi neguvernamentali, care vor fi desemnaţi de CE pe baza unui proces deschis de selectare a candidaturilor. Tot marţi a fost lansată şi cererea de candidaturi, în vederea selectării organizaţiilor participante. Acestea vor fi selectate pentru câte un mandat de 3 ani, care poate fi reînnoit prin selectarea unei noi candidaturi după perioada respectivă.

Mecanismul instituit de executivul comunitar ar urma să continue progresele realizate în ceea ce priveşte două recomandări legate de planul de acţiune propus în decembrie anul trecut de CE pentru combaterea fraudei fiscale.

Prima recomandare prevede o poziţie puternică a UE împotriva paradisurilor fiscale, mai fermă decât măsurile internaţionale actuale. Utilizând criterii comune, statele membre sunt încurajate să identifice paradisurile fiscale şi să le plaseze pe ‘liste negre’ naţionale.

A doua recomandare se referă la planificarea fiscală agresivă şi stabileşte două modalităţi de blocare a oportunităţilor de care profită companiile pentru a evita să-şi plătească taxele şi impozitele. Aceste modalităţi includ consolidarea dispoziţiilor anti-abuz din cadrul tratatelor fiscale bilaterale, al legislaţiei naţionale şi al legislaţiei UE privind societăţile comerciale.

Prima reuniune a platformei este programată provizoriu pentru data de 10 iunie 2013, mai precizează CE.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.