Evazionişti din întreaga lume, uniţi-vă!

Reuniunea de săptămâna trecută a G20 a readus în lumina reflectoarelor situaţia paradisurilor fiscale. Numai că de această dată s-a adoptat un acord ce presupune globalizarea sistemului de liber schimb a informaţiilor fiscale. Or, remiterea de solicitări paradisurilor fiscale de a strânge informaţii legate de administraţiile fiscale este, în principiu, similară cu renunţarea de către acestea la secretul bancar.

 

Dănuţ Dudu

  • Companiile internaţionale – principalii evazionişti

De la crearea sa, în 2009, G20 (care reuneşte cele mai importante 20 de economii mondiale şi care asigură aproape 90% din PIB-ul mondial) începe să acorde o atenţie sporită luptei împotriva evaziunii fiscale. Aceasta înseamnă, în contextual crizei cipriote, solicitarea remisă ţărilor încadrate în categoria paradisurilor fiscale de a se încadra într-un set minimal de bune practici în acest domeniu.

Aceasta presupune iniţierea procedurilor de schimb automat a informaţiilor fiscale, anulând astfel atu-ul pe care îl au, deocamdată, paradisurile fiscale.

Până acum, aceste state nu ofereau decât punctual astfel de informaţii şi doar pentru băncile agreate. Or, G20 doreşte extinderea sistemului american FACTA şi către celelalte ţări în condiţiile în care SUA a încurajat permanent Europa de a instala un sistem similar, sistem care este deja elaborat, din punct de vedere tehnic, de către OCDE. (deocamdată doar Luxemburgul şi-a manifestat rezervele sale în raport cu această tehnologie deşi, de principiu, o susţine).

Cea de a doua componentă a acordului în domeniul fiscal acceptat de G20 face referire la “eroziunea bazei de impozitare” a companiilor (cunoscut sub acronimul BEPS – Erosion and Profit Shifting). Aceasta este problema multinaţionalelor de tipul Google sau Amazon, care fac toate eforturile pentru a scăpa de impozitare.

După cum explică secretarul general al OCDE, Angel Gurria “ţările au semnat în timp numeroase acorduri bilaterale pentru a evita dubla impunere, dar în realitate companiile au profitat de aceasta pentru a nu plăti nici un impozit”. În consecinţă, ţările membre G20 au semnat un acord prin care este delegat OCDE pentru a găsi o soluţie formală până la proxima reuniune a miniştrilor de finanţe G20 care va avea loc în iulie la Moscova.

 

  • Finalul secretului bancar?

Încă de la înfiinţarea sa, G20 a câştigat o primă bătălie împotriva evaziunii fiscale impunându-se în faţa unor ţări recunoscute istoric ca fiind fiefuri incontestabile ale secretului bancar.

Practic, la acea vreme, G20 a reuşit să impună acordul conform căruia ţările respective sunt obligate să furnizeze, la cerere, informaţiile fiscale solicitate de oricare membru al OCDE.

Anul acesta, G20 a reuşit să impună ideea “schimbului automat de informaţii” sub forma unui acord adoptat în unanimitate de toate statele membre. Decizia a fost luată în prezenţa excepţională a Elveţiei (care nu este membru G20), invitată pentru prima oară de către Rusia, cea care prezidează anul acesta G20.

Acordul echivalează cu un pas important în direcţia dispariţiei secretului bancar, care acum poate bloca cererea de devoalare a informaţiilor legate de conturile bancare. Practic, fiecare cerere de acest gen trebuie justificată, ceea ce permite statelor să încetinească procedurile de devoalare a informaţiilor de acest gen.

Or, punerea în aplicare a acordului semnat săptămâna trecută la Londra ar însemna punerea în aplicare a principiilor generale în baza cărora funcţionează acordul american FACTA şi care echivalează cu o transmisie automată a informaţiilor de acest gen între statele semnatare.

Acceptarea principiilor de funcţionare a acestui sistem se datorează atât presiunilor făcute de Washinghton, cât şi recentei iniţiative luate de cinci state europene având în frunte Germania şi Franţa, care au impus schimbul automat de informaţii între statele Uniunii.

Suntem în faza politică în care G20 a spus care este standardul şi a invitat întreaga lume să-l transpună în practică” sublinia Pascal Saint-Amans, directorul Centrului de politici şi administraţie fiscală al OCDE.

De altfel, transpunerea în practică a acordului cade în sarcina celor de la OCDE, aceştia având o bogată expertiză în domeniu, câştigată în anii de luptă împotriva paradisurilor fiscale. În consecinţă, aceştia vor trebui să dezvolte standardele şi platforma tehnică necesară transpunerii acordului asupra transferului automat al informaţiilor fiscale.

Dezvoltarea sistemului tehnic se va baza pe FACTA şi va conduce la implementarea unei platforme multilaterale de schimb automat de informaţii. Provocarea cea mai mare rămâne însă armonizarea convenţiilor fiscale internaţionale, astfel încât convenţia să poată globaliza informaţia din acest delicat domeniu.

Citește și
2 Comentarii
  1. gg spune

    daca o sai stranga de cur pe evazionisti…evazionistii o sa ne taie noua din salarii suntem scalvii lor …”vai de mama noastra” asta e sloganul

  2. Platitor spune

    La ce taxe, impozite,accize directe si mascate, percepe Statul mai peste tot in lume, evaziunea a ajuns un titlu de glorie. Si asa va fi mult timp de acum inainte pentru ca birocratia a ajuns peste Dumnezeu, de parca Statul a facut Lumea !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.