Gabriela Firea (PSD): Creşterea alocaţiei pentru copii, o urgenţă naţională

Creşterea alocaţiei pentru copii reprezintă o prioritate naţională urgentă iar datoria parlamentarilor este să „lupte” pentru rezolvarea acestei probleme, consideră senatoarea PSD Gabriela Firea.

„Dincolo însă de orice discuţie cu privire la sume şi resurse bugetare, datoria noastră de parlamentari este să ne luptăm pentru transformarea acestui subiect într-o prioritate naţională. Mai mult, într-o urgenţă a noastră, a tuturor, pentru că este una dintre marile probleme ale sistemului de asistenţă socială din România.

În timpul campaniei electorale, am postat pe contul meu oficial de Facebook o infografie bazată pe date preluate din Eurostat, referitoare la nivelul alocaţiei de stat pentru copii, în România, comparativ cu restul Uniunii Europene. Pe harta continentului erau figurate doar 3 cifre: nivelul alocaţiei din România, de aproximativ 10 euro (42 de lei) per copil, al celui din Bulgaria, de 18 euro şi media UE – 210 euro. Această postare a suscitat cea mai aprinsă dezbatere în rândul celor care îmi urmăresc activitatea pe Facebook, stabilind un record absolut în ce priveşte audienţa: 285.000 de persoane au văzut postarea, iar dintre acestea 6.300 au apreciat-o, 1.800 au distribuit infografia mai departe, iar peste 600 au postat comentarii”, susţine social-democrata marţi într-o declaraţie politică.

Potrivit acesteia, alocaţia de stat ar trebui majorată considerabil iar sistemul „ar trebui reformat” astfel încât această alocaţie să fie „un sprijin pentru creşterea copiilor, şi nu invers”.

„Aici trebuie să intervină proactivitatea şi chiar creativitatea guvernului, în găsirea unei formule care să ajute la cheltuirea cu folos a acestor bani, chiar şi în condiţiile unui buget de austeritate. Când economia duduie şi sunt bani e simplu să faci protecţie socială. Numai că riscul este să se facă risipă, fără a rezolva cu adevărat problemele.

În vremuri de restrişte bugetară însă, atunci când resursele sunt limitate, există premise mai consistente pentru alocarea judicioasă a puţinilor bani aflaţi la dispoziţia guvernului. Copiii noştri merită însă mai mult decât o postare pe reţelele de socializare, decât o declaraţie politică în Parlament sau decât un proiect de lege care să primească aviz negativ de la Guvern şi să fie respins, pe bandă rulantă, alături de cine ştie ce alte proiecte năstruşnice au mai încolţit în mintea unor colegi”, apreciază Firea.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.