Gigi Becali va fi audiat pe 27 mai în dosarul „Valiza”

Finanţatorul echipei Steaua Bucureşti, Gigi Becali, va fi audiat pe 27 mai în dosarul ‘Valiza’, în care este acuzat de dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, aflat în faza de recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

La termenul de luni al procesului, Gigi Becali şi-a exprimat dorinţa de a da o declaraţie în acest dosar, însă completul de judecată condus de Livia Stanciu nu a fost de acord şi a amânat dezbaterile, pentru că la proces lipseau doi dintre inculpaţi, Victor Piţurcă şi Radu Gheorghe Marino, care trebuie să precizeze şi ei dacă vor să fie audiaţi.

La ieşirea din sala de judecată, Becali a spus că vrea „să-i lumineze” pe judecători despre implicarea sa în fotbal şi să facă o analiză în faţa instanţei a tot ce s-a întâmplat din anul 2000, de când a intrat el în fotbal, şi până în prezent.

În aprilie 2012, George Becali, Victor Piţurcă, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul şi Radu Gheorghe Marino au fost achitaţi de un complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, însă DNA a declarat recurs.

În decembrie 2008, finanţatorul Clubului Steaua, George Becali, şi antrenorul echipei naţionale de fotbal a României, Victor Piţurcă, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA.

În acelaşi dosar, au mai fost trimise în judecată alte patru persoane: Teia Sponte, vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al FC Steaua Bucureşti SA, acuzat de complicitate la dare de mită; Ciul Alina Florentina, avocată în cadrul Baroului Bucureşti, acuzată de favorizare a infractorului în legătură cu infracţiunile de corupţie şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (două fapte); Marino Gheorghe Radu, acuzat de favorizare a infractorului în legătură cu infracţiunile de corupţie şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (două fapte) şi Volcinschi Raul, acuzat de favorizare a infractorului în legătură cu infracţiunile de corupţie.

Potrivit DNA, pe 11 mai 2006, George Becali, în calitate de finanţator şi acţionar al FC Steaua Bucureşti SA, i-a promis fiecărui jucător de fotbal al CF Gloria 1922 Bistriţa sume de bani cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro, pentru ca aceştia să îşi apere corect şansele de joc în meciul cu echipa FC Rapid Bucureşti, programat la 12 mai 2006, în etapa a 27-a din Campionatul Naţional de Fotbal-Divizia A.


Într-o acţiune separată, în perioada 4-7 mai 2008, George Becali le-a oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de fotbal de la clubul Universitatea Cluj aflaţi pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a a Campionatului Naţional de Fotbal – Liga I (aproximativ 100.000 euro pentru fiecare), pentru ca aceştia să îşi apere corect şansele de joc în meciul cu echipa CFR Cluj din 7 mai 2008.

Procurorii susţin că Becali a fost sprijinit de Teia Sponte, care, în zilele de 6-7 mai 2008, s-a deplasat la Cluj-Napoca având asupra sa suma de 1.700.000 de euro reprezentând obiectul ofertei financiare pentru jucătorii de fotbal ai Universităţii Cluj.

Astfel, acesta garanta, în numele lui Becali, atât existenţa banilor, cât şi posibila remitere a acestora în funcţie de rezultatul meciului dintre Universitatea Cluj şi CFR Cluj.

Pentru a fi exonerat de o posibilă răspundere penală sau disciplinară în legătură cu fapta de corupţie descrisă, Becali a iniţiat şi a participat nemijlocit la întocmirea, pe 19 mai 2008, a două antecontracte de vânzare-cumpărare cu menţiuni nereale sub aspectul datei, conţinutului şi voinţei reale a părţilor.

DNA mai arată că înscrisurile falsificate au fost ulterior folosite atât în cauza penală, cât şi în ancheta disciplinară efectuată de organismele jurisdicţionale ale Federaţiei Române de Fotbal.

Procurorii mai susţin că Marino Gheorghe Radu, Ciul Alina Florentina, Volcinschi Raul şi Piţurcă Victor au acţionat cu bună-ştiinţă, din iniţiativa lui George Becali, la perfectarea frauduloasă a celor două antecontracte de vânzare-cumpărare, având un conţinut falsificat, iar ulterior, în timpul anchetei, au dat declaraţii mincinoase, confirmând variantele false de apărare a inculpaţilor George Becali şi Teia Sponte, în scopul de a zădărnici urmărirea penală şi de a-i ajuta să scape de o posibilă răspundere penală.

DNA l-a scos de sub urmărire penală pe Traian Bendorfean, cercetat pentru infracţiunea de complicitate la luare de mită. În ceea ce-l priveşte pe Anton Doboş, faţă de care s-a început urmărirea penală pentru infracţiunea de luare de mită, s-a dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor într-un nou dosar penal, în condiţiile în care acesta nu a putut participa la activităţile de urmărire penală din cauze obiective, fiind victima unui accident rutier grav.

Procurorii DNA au instituit, prin ordonanţa din 8 mai 2008, sechestru asigurător şi au indisponibilizat suma de 1.700.000 de euro aparţinând lui George Becali, în scopul confiscării speciale.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.