Majoritatea românilor are încredere în biserică şi doreşte predarea religiei în şcoli

Majoritatea românilor are încredere în biserică şi peste 48% declară că participă cel puţin o dată pe lună la serviciul religios, în timp ce peste 86% sunt de acord cu predarea religiei în şcoli, mare parte dintre ei apreciind că în cadrul acestor ore ar trebui să se studieze religia ortodoxă, reiese dintr-un sondaj realizat de Inscop Research la comanda cotidianului „Adevărul”.

Studiul, dat luni publicităţii, relevă că 69,1% din respondenţi au multă sau foarte multă încredere în Biserică, în timp ce 30,9% au puţină sau foarte puţină încredere în această instituţie.

De asemenea, 22,5% dintre respondenţi au declarat că participă la serviciul religios în fiecare săptămână, 26% o dată pe lună, iar 17,6% o dată la trei-patru luni. 18,5% dintre români merg la biserică doar la marile sărbători, 9,4% doar la anumite evenimente, în timp ce 4,2% nu merg deloc. 1,9% nu au ştiut sau nu au răspuns la această întrebare.

În ceea ce priveşte predarea religiei în şcoli, 86,7% dintre români sunt de acord şi doar 10,1% se declară împotrivă.

Din totalul persoanelor care sunt de acord cu predarea religiei în şcoli, 85,4% cred că religia ar trebui predată la ciclul primar, 58,4% sunt de acord să se predea la gimnaziu şi doar 28,4% cred că ar trebui predată la liceu.

Chestionaţi cu privire la curricula care ar trebui predată în cadrul orei de religie, 55,7% dintre cei care sunt de acord cu predarea religiei în şcoli cred că ar trebui studiată religia ortodoxă, 42,9% consideră că ar trebui să se vorbească despre toate religiile, 21,9% cred că ar trebui studiată istoria religiilor, în timp ce 1,3% declară că ar trebui predat altceva.

„În condiţiile în care majoritatea populaţiei este de religie ortodoxă, această dispunere a opţiunilor sugerează un grad important de toleranţă interconfesională printre români”, apreciază realizatorii studiului.

Sondajul a fost realizat în perioada 19 – 27 martie pe un eşantion de 1082 persoane, cu o eroare maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%.

Barometrul de opinie „Adevărul despre România” este un proiect de cercetare sociologică periodică a opiniilor românilor cu privire la principalele aspecte ale vieţii politice, economice, sociale şi culturale.

Proiectul „Adevărul despre România” îşi propune să aducă în spaţiul public, într-o formulă complexă şi sistematică, opiniile populaţiei cu privire la principalele probleme de pe agenda publică reală pentru a stimula o conectare cât mai bună între aşteptările populaţiei şi rezultatele procesului decizional derulat de autorităţile publice.

Barometrul are patru direcţii mari de cercetare (Politica internă şi internaţională, Economie şi mediu de afaceri, Social – sănătate, educaţie, protecţie socială, Viaţă şi Societate).(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.