EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,30 RON
(0%)
GBP
5,37 RON
(0%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(0%)
BYN
1,76 RON
(0%)
CAD
3,17 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,99 RON
(0%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(0%)

Omul de afaceri Nikolaus Mann, trimis în judecată pentru o fraudă de 33 milioane euro

Omul de afaceri Nikolaus Mann a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Timişoara, sub acuzaţia că a devalizat mai multe societăţi comerciale din grupul Aton cu suma de 33 milioane euro.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, împreună cu Nikolaus Mann, cu dublă cetăţenie, română şi germană, au mai fost trimise în judecată alte şase persoane şi compania Euromobille SRL, pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare cu consecinţe deosebit grave, gestiune frauduloasă, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani.

Anchetatorii susţin că Nikolaus Mann a constituit o grupare, la care au aderat Daniel Tunea Daniel, Mihaela Cipleu, Cristian Mois, Lucian Ivănescu, Dan Popa şi Violeta Morariu, având drept scop devalizarea patrimoniului persoanelor juridice din grupul Aton.

Membrii grupării, în calitate de administratori ai părţii vătămate, sub coordonarea Nikolaus Mann, au obţinut beneficii financiare substanţiale prin însuşirea în mod fraudulos, folosirea şi traficarea de bunuri şi bani, aparţinând societăţilor comerciale administrate, prin falsificarea şi utilizarea unor documente falsificate (contracte de comodat, de livrare de mărfuri, facturi, bilete la ordin, procese verbale de compensare).

DIICOT arată că, direct sau prin persoane interpuse şi prin intermediul SC Euromobille SRL, societate pe care o controla în fapt, Nikolaus Mann şi-a însuşit fără drept sume de bani, mijloace fixe (utilaje de exploatare minieră, de transport) şi active (staţie de betoane) din patrimoniul părţilor vătămate, prin diverse mijloace frauduloase (cu titlu de exemplu – cumpărări de bunuri imobile urmate de închiriere la un preţ supraevaluat către partea vătămată, dobândire de active la un preţ subevaluat).

De asemenea, membrii grupării au întocmit facturi false cu specificaţia avans piatră brută şi de stingere a sumelor astfel datorate, prin emitere de bilete la ordin din partea Aton în valoare de aproximativ 75 milioane euro, în scopul creării obligaţiei de plată din partea Aton şi garantării plăţii prin 5 bilete la ordin semnate de Daniel Tunea şi avalizate în numele altor societăţi din cadrul grupului Aton, de către Lucian Ivănescu şi Cristian Mois.

În acest scop, biletele la ordin au fost introduse la plată, în urma executării silite obţinându-se în mod fraudulos sume importante, de ordinul milioanelor de euro, din patrimoniul părţilor vătămate.

DIICOT susţine că prejudiciul total cauzat societăţilor comerciale din grupul Aton este de aproximativ 33 milioane de euro.

În vederea recuperării prejudiciului, în cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra bunurilor inculpaţilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiş, procurorii solicitând instanţei arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile a celor şapte inculpaţi.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata