Victor Ponta: Salariile directorilor din companiile de stat trebuie să se încadreze în standardele BNR

Salariile directorilor din companiile de stat, care pot ajunge şi la 188.000 de lei pe lună în cazul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), trebuie să se încadreze în standardele Băncii Naţionale a României (BNR), a declarat, marţi, la începutul şedinţei săptămânale de Guvern, premierul Victor Ponta.

‘În acelaşi timp, mai îndreptăm nişte lucruri care ne scăpau întotdeauna. Sigur, mă îndoiesc că un mare bancher a reuşit să câştige, în ultimii ani, în medie, 188.000 de lei pe lună, cum se câştigă la Asigurări (Comisia de Supraveghere a Asigurărilor n.r.), sau 80.000 de lei pe lună la Valori Mobiliare (Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare n.r.) sau 62.000 ca la Pensii Private (Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private n.r.). E greu în lumea privată să câştigi atâţia bani cum câştigi la stat. Am ţinut foarte mult, şi de mâine toate salariile şi veniturile de la această autoritate (Autoritatea de Supraveghere Financiară n.r.) trebuie să se încadreze în standardele Băncii Naţionale. Nişte standarde, oricum, mult mai generoase decât cele care îi privesc pe membrii Guvernului. Cam de vreo zece ori mai mari faţă de cele în cazul membrilor Guvernului şi de vreo 50 de ori faţă de oamenii obişnuiţi. Era o exagerare pe care mă bucur că o îndreptăm’, a afirmat Ponta.

Oficialul a adăugat că România este o ţară atipică, în care directorii companiilor de stat sunt susţinuţi de către liderii de sindicat de la stat.

‘Trebuie să vedem ce facem cu aceşti săraci de directori. La Romgaz avem un salariu de 14.000 de lei/lună. Eu vreau să avem directori foarte bine plătiţi, chiar dacă sindicaliştii am văzut că luptă pentru aceşti directori. Îi înţeleg şi de ce. La banii ăştia, aş lupta şi eu. Eu ştiam că sindicatele se ocupă de sindicalişti, nu să-i apere pe directori. Noi trăim într-o ţară cu totul şi cu totul specială, în care directorii de la stat sunt apăraţi de şefii de sindicat de la stat. Eu nu zic că nu trebuie să fie plătiţi bine, dar poate vedem de ce trebuie să fie plătiţi mii de directori în felul ăsta, cu un salariu care este de vreo cinci ori cât la dumneavoastră (miniştri n.r.), care sunteţi responsabili de ei. Poate reuşim să îi mai impozităm într-un fel sau altul, pentru că pot să participe la efortul pe care îl face toată lumea, în condiţiile în care un profesor sau un medic rezident are 1.100 de lei/lună’, a explicat şeful Guvernului.

Potrivit premierului Victor Ponta, miercuri, Parlamentul se va reuni pentru a aproba înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară /ASF/, după ce preşedintele Traian Băsescu a promulgat, marţi, Legea referitoare la această nouă organizaţie.

‘O să insist pentru transparenţa modului de cheltuire a bugetelor fiecărui minister şi veniturile pe care le au angajaţii. Deocamdată, sunt doar patru ministere care au îndeplinit în totalitate cerinţele mele de transparenţă. Până la Paşte toate ministerele vor accelera acest proces şi vreau, în orice moment, ca oricine să aibă acces la modul în care se cheltuie fiecare leu în ministere şi autorităţi centrale. Dacă am fi avut mai multă transparenţă, poate că am fi reuşit să îndreptăm anumite lucruri. Salut şi iniţiativa preşedintelui de a promulga Legea privind Autoritatea de Supraveghere Financiară. Mâine, Parlamentul se va reuni pentru a numi noii membri. Cel mai important, dincolo de eficienţa acestei noi autorităţi, este că din trei comisii separate se strâng, într-o singură autoritate, atribuţiile de supraveghere a asigurărilor, a valorilor mobiliare şi a pensiilor private’, a apreciat premierul.

Conform unui comunicat al Executivului, în sectorul energetic şi al resurselor energetice, cel mai mare salariu lunar îl are directorul general al FDEE Electrica Distribuţie Muntenia Nord – 18.000 lei, urmat de directorul general al Nuclearelectrica – 14.851 lei, directorul general adjunct al Romgaz – 14.306 lei, directorul adjunct economic al Hidroserv Sebeş – 13.922 lei, directorul general al Complexului Energetic Oltenia – 13.455 lei, director direcţie Hidroelectrica – 13.183 lei, directorul adjunct tehnic la Hidroserv Curtea de Argeş – 13.052 lei.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.