Apple anunţă prima scădere a profitului trimestrial din ultimii 10 ani

Grupul informatic american Apple a anunţat marţi seară prima scădere a profitului său net trimestrial din ultimii 10 ani, dar cu toate acestea a promis că va returna acţionarilor 100 de miliarde de dolari până la finele lui 2015, transmite AP.

În perioada ianuarie-martie 2013 Apple a realizat un profit net de 9,5 miliarde de dolari, sau 10,09 dolari pe acţiune, în scădere cu 18% faţă de 11,6 miliarde de dolari, sau 12,30 dolari pe acţiune, în perioada similară a anului trecut. Veniturile au crescut cu 11% până la 43,6 miliarde de dolari.

Rezultatele publicate de Apple sunt inferioare estimărilor analiştilor care se aşteptau la un profit net de 9,97 dolari pe acţiune şi la venituri de 42,3 miliarde de dolari. Ultima dată când profitul trimestrial al Apple a scăzut a fost în perioada aprilie-iunie 2003, când profitul Apple a fost de doar 32 de milioane de dolari.

În pofida acestei scăderi, Apple a informat că intenţionează să verse acţionarilor 100 de miliarde de dolari până în luna septembrie 2015, dublu faţă de programul de 55 de miliarde de dolari anunţat anul trecut. Pentru a putea face acest lucru grupul vrea să extindă programul de răscumpărare de acţiuni până la 60 de miliarde de dolari şi de asemenea va majora dividendele cu 15% până la 3,05 dolari pe acţiune.

Apple a mai informat că în primele trei luni a vândut 37,4 milioane telefoane iPhone, cu aproape 10 milioane mai puţin decât în ultimele trei luni ale anului trecut, alături de 19,5 milioane tablete iPad (faţă de 11,8 milioane în primul trimestru al anului trecut) şi patru milioane de computere Mac.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.