Companiile strategice din Polonia nu vor ajunge în mâinile investitorilor ruşi

Investitorii din Rusia nu trebuie să spere că vor putea achiziţiona companii energetice strategice, aflate sub controlul guvernului Poloniei, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă la Varşovia, premierul polonez Donald Tusk, citat de RIA Novosti.

‘Dacă un investitor bogat rus va dori să investească în Polonia, acesta va fi primit cu braţele deschise ca orice alt om de afaceri din orice altă ţară. Dar există câteva condiţii: dacă va dori să cumpere compania petrolieră PKN Orlen, rafinăria din Gdansk sau conducte de gaze, ori PGNiG, atunci trebuie să ştie din capul locului că el nu le va putea cumpăra’, a declarat premierul Tusk, adăugând:’ Este o problemă clară şi nu este nimic de comentat’.

Şeful executivului de la Varşovia a făcut aceste declaraţii, într-un comentariu referitor la tentativa companiei ruse ‘Akron’ de a cumpăra pachetul majoritar al producătorului polonez de îngrăşăminte de azot Azoty Tarnow, tranzacţie ce a fost blocată la sfârşitul anului trecut.

‘Noi nu vorbim de un investitor care doreşte să cumpere şi să salveze de la faliment Liniile aeriene ale Poloniei. Este vorba de un investitor care a dorit să investească într-o întreprindere de azot, ce se bazează pe gaze’, a explicat Tusk, apreciind că nu e nevoie de o investigaţie profundă pentru a spune că, din punctul de vedere al intereselor poloneze, această investiţie nu este profitabilă.

Eşecul companiei ruse ‘Akrona’ privind achiziţionarea producătorului de îngrăşăminte de azot Azoty Tarnow a căpătat o nuanţă de scandal în ultimele zile, după ce presa poloneză a scris că fostul preşedinte al Poloniei, Aleksander Kwasniewski, a pledat în favoarea societăţii ruse într-o discuţie particulară cu premierul polonez. Luni, fostul şef al statului polonez a negat categoric că societatea rusă l-ar fi plătit pentru a interveni pe lângă guvernul de la Varşovia în cazul Azoty Tarnow.

‘Kwasniewski a primit informaţii clare de ce activitatea respectivului investitor nu este în beneficiul nostru, ci dimpotrivă’, a afirmat în urmă cu o zi premierul Donald Tusk.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.