Amenajaţi o grădină, indiferent unde locuiţi

În toate ţările, oamenii sărbătoresc Ziua Pământului în diverse moduri: unii fac curăţenie în parcuri, alţii îşi îndreaptă eforturile către educaţia privind protejarea mediului sau fac donaţii în scopuri caritabile.

Aici veţi descoperi un nou mod de a ajuta planeta şi, totodată, veţi da un impuls pozitiv sănătăţii voastre.O dată cu Ziua Pământului ar trebui să ne gândim ce înseamnă cultivare locală şi să ne amintim că «local» nu înseamnă altceva decât ceea ce creşte în propria noastră grădină”, spune Rose Marie Nichols McGee despre  grădina ei din Albany, S.U.A.

Fie că doriţi să cultivaţi doar câteva plante pe pervazul de la fereastra apartamentului sau să puneţi câteva răsaduri cu legume în curte, cultivarea proprie este o modalitate foarte bună de a reduce emisia de carbon şi nivelul de pesticide. De asemenea, astfel, veţi încuraja consumul produselor din culturi sănătoase cum ar fi verdeţurile, roşiile sau alte legume.

Aveţi posibilitatea de a cultiva o mulţime de produse sănătoase într-un spaţiu mic dacă sunteţi atenţi în alegerea adecvată a lor şi dacă le oferiţi condiţii optime pentru creştere”, spune Roger Doiron, fondatorul aşa-zisei Grădini Internaţionale. „Prima regulă este să ţineţi cont că puteţi cultiva aproximativ o jumătate de kilogram de legume într-un spaţiu de 1 x 1. Dar eu şi soţia mea am reuşit să cultivăm mult mai mult decât atât, cu câţiva ani în urmă când am făcut calculele grădinii noastre”.

Citeste si:  Cum confecţionăm un plantator manual simplu

Citiţi mai departe sfaturile noastre pentru o cultivare sănătoasă şi de succes a grădinii de zarzavat:

 

  • Folosiţi sol şi îngrăşăminte organice

Ceea ce aţi pus în sol, se va duce în mâncare şi în cele din urmă, în corpurile voastre”, spune Robynne Heymans care deţine o grădină şi un magazin de plante în New York. „Îngrăşămintele ajută la producerea mai multor plante şi la  menţinerea sănătoasă a acestora”- este foarte important să utilizaţi sol şi îngrăşăminte organice,  precum şi micronutrienţi sau o emulsie din alge marine, ori de câte ori irigaţi”.

  • Soarele, extrem de important

Plantele care fac fructe au nevoie de foarte multă lumină naturală pentru a produce fructe, cel puţin de şase până la opt ore în fiecare zi”, spune Heymans, adăugând că  mai mult soare nu poate fi decât benefic plantelor. Plantele care au o nevoie parţială de soare, necesită între patru şi cinci ore pe zi de lumină. Dacă plantaţi undeva în interiorul casei, luaţi în considerare că plantele nu vor avea suficientă lumină.

Citeste si:  Ludovic Orban, despre Dan Nica: N-are nici cea mai mică șansă. E ceva de noaptea minții

 

  • Apa şi fructele

Gândiţi-vă la fructele pe care le consumaţi. Conţin foarte multă apă, nu-i aşa? Înseamnă că trebuie să aveţi grijă ca plantele voastre care fac fructe să fie mereu  udate. Vor avea nevoie de apă în fiecare zi, iar în timpul verii ar trebui udate chiar şi de două ori pe zi.

O plantă ce nu va fi udată suficient, nu va  avea nici energia suficientă pentru a produce apă în interiorul său”, a spus Heymans. „Verificarea zilnică a solului este un mod bun de a şti dacă planta a primit suficientă apă. Solul ar trebui să fie ca un burete stors, moale şi uşor umed”.

  • Gândiţi-vă puţin înafara grădinii

Când locuiam în Brusseles, am cultivat roşii, salată verde şi alte verdeţuri pe acoperiş şi pe pervaz. Toate acestea vor creşte în ghivece extrem de bine dacă au suficientă lumină, apă şi sol fertil”, spune Doiron. „Pe pervazul de la feresatră, vă recomand să cultivaţi  verdeţuri, eventual, salată verde. Într-un balcon în care e soare cel puţin şase ore pe zi, puteţi cultiva tot ce am spus mai sus, plus roşii şi ardei.

Citeste si:  Semnarea noului START a fost blocată, “resetarea” relaţiilor ruso-americane rămâne doar o declaraţie

Cred că grădinarii au un imens avantaj în urma cultivării guliilor şi a altor verdeţuri”, spune McGee. „ Dacă plantaţi gulii şi alte verdeţuri, veţi putea recolta iarăşi şi iarăşi din aceeşi plantă. În general, toate verdeţurile sunt pulverizate cu soluţii pentru a combate insectele dăunătoare, dar cultivându-le chiar voi, puteţi prelua controlul. Deseori, tot ce este nevoie pentru a scăpa de dăunători este doar o bună pulverizare cu apă din furtun”.

  • Cultivaţi produse pe care le puteţi păstra

Produsele din care se pot face dulceţuri, murături sau care pot fi congelate, sunt cele mai bune alegeri pentru a le consuma tot timpul anului. Astfel de soiuri sunt uşor de găsit. Un bun exemplu îl constituie căpşunile.

Proaspetele căpşuni care sunt pe deplin coapte sunt incredibil de aromate şi delicioase. Alături de acestea, sunt şi alte varietăţi de produse din care vom putea face gemuri sau pe care le putem congela şi păstra tot anul.

Traducere şi editare: Raluca Florescu

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close