Guvernul a aprobat numărul mediu maxim de personal din industria de apărare

Guvernul a aprobat marţi, 23 aprilie, în şedinţă, numărul mediu maxim de personal din anul 2013 pentru operatorii economici din industria de apărare, asigurând astfel protecţia personalului şi a societăţilor comerciale, în perioadele neacoperite cu comenzi.

„Actul normativ limitează la minim măsurile de sprijin financiar, oferind operatorilor economici posibilitatea păstrării personalului specializat în realizarea produselor specifice sectorului de apărare, menţinerii în stare de funcţiune a capacităţilor de producţie specializate, realizării programelor strategice de înzestrare a armatei aprobate prin hotărârile CSAT şi satisfacerii necesarului de produse şi servicii la mobilizare sau război. Totodată, prin menţinerea personalului specializat se evită apariţia, în zonele cu sectoare pirotehnice, depozite de armament, muniţii şi materiale explozive, a riscurilor asupra securităţii şi protecţiei personalului şi a mediului”, se arată într-un comunicat transmis de Guvern.

Citeste si:  Numărul litigiilor de muncă va creşte după aplicarea noului Cod al Muncii

Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern lansat în dezbatere publică de Ministerul Economiei, la finele lunii martie, numărul mediu maxim de personal din industria de apărare, care nu desfăşoară activitatea de bază din lipsă de comenzi sau contracte, dar efectuează activităţi specifice propus pentru anul 2013, se ridică la 1.503 salariaţi, de la 7 societăţi din domeniu.

Nivelul propus pentru anul 2013 este mai mic cu 84 de persoane (5%) faţă de cel aprobat pentru 2012.

Pentru compania Romarm Bucureşti, numărul mediu maxim de salariaţi propus pentru acest an este 1.180, la Romaero Bucureşti – 135 angajaţi, la Avioane Craiova – 112, IAR Braşov – 50, Construcţii Aeronautice Braşov – 10, Şantierul Naval Mangalia – 8, Uzina Mecanică Orăştie – 8.

Citeste si:  Românii, pe ultimul loc privind entuziasmul faţă de locul de muncă

La stabilirea numărului mediu maxim de 1.503 salariaţi s-a avut în vedere strictul necesar pentru desfăşurarea activităţilor de întreţinere, revizii mijloace fixe, reparaţii, conservare, securizare şi administrare a capacităţilor de producţie pentru apărare, indisolubil legate de producţia ori comerţul cu armament, muniţie şi material de război stabilite în condiţiile legii, potrivit notei de fundamentare a proiectului de HG.

Situaţia existentă în industria de apărare a ultimilor ani este caracterizată de diminuarea comenzilor la nivelul operatorilor economici. Acest fapt se datorează scăderii an de an a portofoliului de comenzi specifice primite din partea beneficiarilor interni – Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi celorlalte componente ale Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională (SNAOPSN), precum şi din partea beneficiarilor externi, potrivit documentului.

Citeste si:  Olanda, în avangarda muncii part-time

Legislaţia în vigoare prevede ca salariaţii încadraţi cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată la operatorii economici din industria de apărare, care nu desfăşoară activitatea de bază din lipsă de comenzi sau contracte, efectuează activităţi specifice, beneficiind de drepturile salariale prevăzute de lege pentru salarizarea personalului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata