EUR
4,83 RON
(+0.41%)
USD
4,38 RON
(-0.83%)
GBP
5,42 RON
(-0.22%)
CHF
4,57 RON
(-0.23%)
BGN
2,47 RON
(+0.03%)
BYN
1,69 RON
(-0.2%)
CAD
3,09 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(+0.23%)
AUD
2,69 RON
(-0.54%)
JPY
0,04 RON
(-0.86%)
CZK
0,18 RON
(-0.08%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

 

Rajoy pregăteşte noi reduceri, în ciuda momentului de respiro oferit de pieţe

Pieţele oferă un nou moment de respiro Spaniei: prima de risc a scăzut la 300 de puncte, iar indicele bursier Ibex-35 a crescut cu 3%. Cu toate acestea, premierul Mariano Rajoy susţine că are de gând să anunţe noi măsuri de ajustare a cheltuielilor, care, în principiu, nu ar trebui să afecteze nici pensiile, nici impozitele, după cum scriu miercuri cele mai importante cotidiene spaniole.

Pieţele contează acum pe mai multă creştere şi mai puţină austeritate, după cum scrie cotidianul El Mundo. Pieţele oferă un moment de linişte Spaniei, scad costurile datoriei publice, iar Ibex-35 creşte cu 3%; în plus, Bruxellesul ar putea să acorde mai mult timp pentru reducerea deficitului, iar puterea monedei euro în faţa altora pare să atragă din nou investitorii, mai notează publicaţia citată.

Rajoy anunţă noi măsuri de reducere a cheltuielilor, în ciuda scăderii primei de risc la 300 de puncte, anunţă cotidianul ABC. Pe acest fond, ziarul spaniol mai notează şi că Spania a reuşit să plaseze pe pieţe bonuri de trezorerie în valoare de peste 3 miliarde de euro, pentru perioade cuprinse între trei şi nouă luni, şi cu o dobândă de 0,15% – nivelul cel mai scăzut din istorie.

Cotidianul La Razon explică aceste fapte cu argumentul potrivit căruia pieţele au din nou încredere în Spania. Premierul Mariano Rajoy va efectua „uşoare reduceri de cheltuieli”, deşi nu are de gând ca acestea să afecteze impozitele sau pensiile. În plus, cotidianul citat publică pe prima pagină a ediţiei tipărite de miercuri o fotografie cu cei doi „lupi singuratici”, radicalii islamişti arestaţi în Spania, care ar fi luat legătura cu grupul cel mai sângeros din cadrul organizaţiei teroriste Al Qaida pentru Maghrebul islamic.

În privinţa noilor măsuri de austeritate pregătite de guvernul de la Madrid, cotidianul catalan El Periodico de Catalunya scrie că premierul Rajoy ar recunoaşte, de fapt, că ar putea să mai crească impozitele. El susţine că nu vrea să majoreze TVA sau impozitul pe venit, însă condiţionează decizia de datele deficitului public.

Cotidianul catalan citat notează de asemenea cele mai recente date de pe pieţe: prima de risc scade la 300 de puncte, Ibex-35 creşte cu 3%, însă economia înregistrează o scădere de 0,5% pe durata primului trimestru al anului.

Cotidianul El Pais anunţă miercuri pe prima pagină decizia privitoare la cheltuielile Casei regale: aceasta le va prezenta public, potrivit prevederilor noii legi a transparenţei. Pe de altă parte, mai relatează cotidianul citat, de Ziua internaţională a cărţii, laureatul Premiului Cervantes, Jose Manuel Caballero Bonald, susţine că se foloseşte de poezie „împotriva evacuărilor raţiunii” în discursul rostit la înmânarea premiului.

La Vanguardia consideră că în Catalonia, de Sant Jordi /Sf. Gheorghe, n..r./, romanul lui Albert Sánchez Pińol, ‘Victus’, a fost declarat învingător pentru succesul la public. Librarii apreciază că anul acesta, Ziua cărţii a înregistrat vânzări egale sau chiar mai bune decât anul trecut, mai consemnează publicaţia citată.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata