Canada îşi întăreşte legislaţia antiteroristă

Parlamentul canadian a aprobat miercuri seară noi dispoziţii antiteroriste pentru a întări legislaţia în domeniu în urma atentatului de la Boston şi a tentativei de atac asupra unui tren, dejucată în această săptămână în Canada, transmite AFP.

Camera Comunelor a aprobat cu 183 de voturi la 93 un proiect de lege, care întăreşte legislaţia antiteroristă din 2001 şi care a primit deja votul Senatului canadian.

Proiectul restabileşte unele dispoziţii, care nu mai fuseseră reînnoite de la expirarea lor în 2007. Aceste dispoziţii permit menţinerea suspecţilor în detenţie preventivă sau în libertate sub supraveghere sau autorizează un judecător ca, sub ameninţarea pedepsei cu închisoarea, să constrângă un martor susceptibil a deţine informaţii privind fapte legate de terorism, trecute sau viitoare, să compară în justiţie.

Legea prevede de asemenea pedepse care variază între 10 şi 14 ani de închisoare pentru persoanele care părăsesc sau încearcă să plece din Canada pentru a participa la activitatea unui grup terorist sau pentru a comite atentate în străinătate.

Guvernul conservator la putere a încercat în mai multe rânduri în ultimii ani să obţină votarea sau restabilirea măsurilor prevăzute de proiectul S-7. Invocând atentatul de la Boston, guvernul a dat peste cap în ultimul moment ordinea de zi a Camerei Comunelor săptămâna trecută pentru a accelera votul în a treia şi ultima lectură asupra proiectului de lege, care va intra în vigoare în următoarele zile.

Apărătorii drepturilor omului au susţinut că mai multe din dispoziţiile proiectului nu erau necesare şi că sunt controversate din punct de vedere constituţional.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.