Comisia Europeană consideră nejustificate solicitările pentru demiterea directorului OLAF

0

Comisia Europeană a respins, miercuri, solicitările unor europarlamentari vizând demiterea directorului general al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), Giovanni Kessler (foto), suspectat că ar fi influenţat ancheta ce a condus la demisia fostului comisar pentru sănătate John Dalli, relatează AFP.

Respectivele solicitări au fost formulate de membri ai grupului ‘Verzilor’ marţi, după o dezbatere asupra raportului anual al Comitetului de supraveghere al OLAF.

‘Nimic în acest raport nu justifică o astfel de măsură’, a răspuns Comisia Europeană într-un comunicat, reamintind că OLAF şi directorul acestui organism se bucură de independenţă în desfăşurarea anchetelor cu privire la cazurile de corupţie şi fraudă.

Fost comisar european pe probleme de sănătate, John Dalli, a fost nevoit să demisioneze în octombrie 2012 ca urmare a unui scandal de corupţie legat de industria tutunului.

OLAF a explicat că a acţionat în urma unei plângeri a producătorului suedez Swedish Match, care a sesizat că un om de afaceri maltez i-a cerut bani în schimbul valorificării bunelor relaţii pe care acesta le avea cu Dalli, astfel încât comisarul european să influenţeze o posibilă viitoare propunere legislativă privind produsele din tutun, în principal asupra interdicţiei UE pentru exportul de snus, o formă de tutun pudră, folosit pe scară largă în Suedia.

Comisia Europeană a recunoscut că ancheta OLAF nu a permis găsirea unei dovezi concludente cu privire la o ‘participarea directă’ a lui Dalli în acest caz de corupţie şi trafic de influenţă, dar a considerat că el ştia de demersurile omului de afaceri maltez.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.