Ioan Rus (PSD) consideră că intenţia Daimler de a investi în România e „un semnal foarte bun”

Vicepreşedintele PSD Ioan Rus consideră că intenţia constructorului auto german Daimler de a investi alte 300 de milioane de euro la Cugir e un semnal foarte bun pentru România. El a declarat, miercuri, că exemplul Daimler ar putea fi urmat şi de alte mari firme.

‘Acesta este un semnal foarte bun pentru România. Dacă Daimler consideră că în România se poate produce lucru de înalt nivel tehnic, e clar că şi alţii vor putea să facă la fel, fără prea multe alte analize. E un semnal extrem de pozitiv, care sper să ducă la extinderea investiţiilor străine şi să valorizeze şi potenţialul tehnic pe care muncitorii români îl mai au. Şi să-l valorifice acasă, nu neapărat emigrând în alte ţări’, a subliniat Ioan Rus.

El a mai spus că prin investiţiile Daimler, muncitorii români îşi demonstrează competenţa.

‘Elemente de cutie de viteză se fac de mai multă vreme la Cugir. Acolo era fabrica de armament, unde exista un grad foarte înalt de profesionalizare a muncitorilor, erau obişnuiţi să lucreze cu piese de mare precizie, motiv pentru care de mai mult timp acolo a început o colaborare pentru elemente de cutie etc. În timp, cei de la Mercedes au constatat că există specialişti capabili să facă un produs pe nevoile de exigenţă ale lor. Atunci, firesc a apărut şi această variantă de extindere, să facă toată cutia de viteză în Cugir. Acest lucru vorbeşte, pe de o parte, de faptul că avem încă muncitori capabili să facă aşa ceva, ceea ce e un lucru excepţional. Pe de altă parte, înseamnă că avem muncitori capabili să respecte rigorile de producţie germană, ceea ce iarăşi e un lucru excepţional. Deci e vorba de competenţa şi profesionalismul celor de acolo. Sigur că şi mâna de lucru mai ieftină este importantă, dar mai ales la cutia de viteză sau la sistemul de direcţie, la lucruri ce ţin de siguranţă, nu aspectele financiare sunt primordiale, ci capacitatea de a produce la nivel tehnic aşa ceva’, a explicat Ioan Rus.

Constructorul auto german Daimler a anunţat, miercuri, că intenţionează să construiască o uzină în România unde să producă cutii de viteze pentru autovehiculele de lux marca Mercedes-Benz, transmite Reuters.

Daimler a precizat că va investi peste 300 milioane de euro în subsidiara sa românească Star Transmission pentru a produce aici o nouă generaţie de cutii de viteze automate.

‘Extinderea capacităţilor noastre de producţie pentru a include noi locaţii de asamblare de cutii de viteze este concepută să se adauge capacităţilor noastre existente. Obiectivul nostru este să acoperim cererea mare a clienţilor cu o şi mai mare flexibilitate’, a informat într-un comunicat Andreas Renschler, membru în Consiliul de Administraţie al Daimler.

Grupul german a luat decizia de a construi noi capacităţi de producţie în România deoarece nu mai putea extinde producţia la Stuttgart. ‘Star Transmission a fost un partener de încredere pentru uzinele noastre din Germania timp de peste 10 ani. Având în vedere experienţa noastră excelentă cu Star Transmission am preferat să optăm pentru extinderea capacităţilor noastre de acolo’, a declarat directorul uzinei Mercedes de la Untertürkheim, Peter Schabert.

Subsidiara Star Transmission a fost înfiinţată în anul 2001 şi are în prezent aproximativ 800 de angajaţi. Daimler a subliniat că angajaţii din România vor urma un program special de calificare de mai multe luni la uzina de la Untertürkheim.

De asemenea, în funcţie de obţinerea sprijinului Guvernului român, grupul Daimler a informat că are de gând să înceapă producţia unei noi cutii de transmisii automate la Sebeş, din 2016.

Premierul Victor Ponta a confirmat recent interesul unui mare constructor german de automobile de a ridica o fabrică în România, el menţionând că Guvernul a semnat un memorandum de întelegere cu una dintre cele mai mari şi mai prestigioase companii auto din Germania.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata