Ministrul Apărării Naţionale îşi propune adoptarea a trei legi care să asigure coerenţa în sistem

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a afirmat miercuri în cadrul unei întâlniri cu comandanţii de unităţi ale armatei că îşi propune pentru acest an adoptarea a trei legi care vor asigura coerenţă în sistemul militar şi în parcursul carierei militare.

Potrivit ministrului, cele trei acte normative sunt legea referitoare la pensiile militare, cea despre ghidul de carieră şi legea privind statutul militarilor.

„Noul ghid de carieră va clarifica toate problemele privind statutul personalului militar, într-un mod coerent şi logic, pentru a asigura predictibilitate fiecărei persoane care alege profesia de militar. Acesta va fi supus dezbaterii publice în toamnă, înainte de a fi adoptat în Parlament”, a precizat Duşa.

Potrivit unui comunicat de presă remis miercuri de MApN, ministrul Mircea Duşa s-a întâlnit miercuri, la sediul instituţiei, cu comandanţii de unităţi şi mari unităţi din Armata României.

Printre temele abordate s-a numărat şi creşterea graduală a bugetului MApN, cu câte 0,3% din PIB, din 2013, anual, până la atingerea nivelului de 2%, prag recomandat de NATO.

Referitor la programele majore de înzestrare, mesajul ministrului a fost de asigurare a unei gândiri militare concretizate pe realităţi bugetare, în vederea creşterii capacităţii operaţionale.

În contextul Programului multianual de restabilire a capacităţii de luptă a Armatei României, adoptat în ultima şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care are obiective pe termen mediu (2016) şi lung (2022), ministrul Duşa consideră că sunt necesare obiective clare şi unitare pentru a reconstrui strategia de planificare a apărării.

Un alt subiect dezbătut a fost starea sistemului medical din Armata României, în acest sens ministrul afirmând că toate spitalele militare din ţară trebuie să fie cât mai performante şi să fie pregătite pentru procesul de acreditare al Ministerului Sănătăţii.

„Un semnal de alarmă a fost tras şi în ceea ce priveşte modul de management al spitalelor, comandanţii unităţilor trebuind să fie mai responsabili şi mai performanţi în actul de manageriat. În ceea ce priveşte relaţia cu NATO şi organismele internaţionale, ministrul Duşa a reiterat faptul că România va continua să fie un partener credibil şi îşi va onora în continuare toate obligaţiile asumate”, se arată în comunicat.

Totodată, Duşa le-a cerut tuturor factorilor de decizie din MApN transparenţă, atât în cheltuirea banului public, cât şi în transmiterea informaţiilor publice.

În cadrul întâlnirii, au fost analizate şi aspecte referitoare la condiţiile sociale ale militarilor români – salarizare, echipamente şi condiţii de instrucţie.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.