Peste un million de întrebări ale ruşilor aşteaptă joi răspunsurile lui Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a angajat să răspundă joi la televiziune concetăţenilor săi la întrebările de orice natură, de la cele legate de problemele de fiecare zi până la cele de politică externă, informează AFP.

Sesiunea de întrebări şi răspunsuri ‘Linia directă cu Vladimir Putin’ va fi difuzată în direct de trei canale de televiziune şi trei posturi de radio, urmând să dureze mai multe ore.

Acest tip de şedinţă cu întrebări-răspunsuri – anunţată printr-o largă publicitate, clipuri televizate invitându-i pe ruşi să pună întrebări preşedintelui -a devenit o tradiţie anuală în Rusia după venirea la putere a fostului agent al KGB în urmă cu 13 ani.

Vladimir Putin, care a cedat preşedinţia în 2008 fostului său şef de cabinet Dmitri Medvedev pentru că nu putea exercita legal un al treilea mandat consecutiv, a menţinut tradiţia şi în calitate de premier, arătându-şi clar dominaţia asupra ţării.

Preşedintele rus se reîntâlneşte joi cu ruşii în acest exerciţiu pentru prima oară de când a revenit la Kremlin în mai 2012 pentru un al treilea mandat.

Miercuri la amiază, numărul acestor întrebări ajunsese deja la 1,2 milion, fiind primite la Kremlin prin internet, SMS-uri sau centre de apel organizate pentru această ocazie.

Kremlinul a indicat că, dintre acestea, întrebările ‘cele mai interesante şi mai legate de actualitate’ vor fi puse preşedintelui.

Cea mai mare parte a întrebărilor se referă, de obicei, la preocupări din viaţa cotidiană, creşterea economică, inegalităţi speciale şi corupţia endemică.

Este de aşteptat ca Putin să abordeze, de asemenea, politica internaţională, marcată de opoziţia Rusiei faţă de Occident în legătură cu situaţia din Siria şi deteriorarea relaţiilor cu SUA.

El va justifica, probabil, urmăririle lansate împotriva opozanţilor şi campania fără precedent împotriva ONG-urilor care beneficiază de finanţări externe, considerate ‘agenţi ai străinătăţii’ potrivit unei noi legi.

Amnesty International şi Human Rights Watch au denunţat miercuri o ‘vânătoare de vrăjitoare’ şi o represiune inedită după revenirea lui Putin la Kremlin.

Un val de contestaţii fără precedent a marcat iarna 2011-2012, salutat în lumea întreagă ca naşterea unei societăţi civile ruse, dar contestaţia a slăbit ulterior sub efectul urmăririlor judiciare şi al resemnării.

În cadrul ultimei sale sesiuni similare din decembrie 2011, Vladimir Putin a tratat opoziţia cu dispreţ, afirmând – de exemplu – că a luat emblema acesteia, o panglică albă la butonieră, drept un ‘prezervativ’.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.