EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Ponta insistă ca toate veniturile salariale din companii să fie postate pe site-urile acestora

1

Premierul Victor Ponta (foto) a declarat miercuri la Strasbourg că va insista ca toate ministerele şi companiile de stat să-şi publice pe site cheltuielile şi salariile, promiţând şi o soluţie pentru echilibrarea veniturilor.

La toate ministerele, autorităţile şi companiile eu voi insista să-şi pună pe site cheltuielile şi salariile”, a spus Ponta, întrebat fiind într-o conferinţă de presă dacă va continua demersul iniţiat marţi în ceea ce priveşte companiile energetice.

El a admis că simpla postare pe site a veniturilor salariale ”nu rezolvă mare lucru”, fiind vorba de o problemă de echilibrare a veniturilor şi susţinând că este anormal ”ca un director într-o societate comercială de stat să câştige de 14 ori salariul unui medic sau profesor”.

”Nu există o cale legală prin care aceste salarii să fie reduse din simplul fapt că sunt contracte încheiate. Te atacă în instanţă şi pierzi imediat”, a adăugat premierul.

El a reiterat că singura cale legală pe care a propus-o, dar care nu a putut fi implementată din cauza lipsei unui acord, consta în aplicarea unei taxe speciale.

”Am vrut să atrag atenţia că este o realitate cu totul iraţională. Înţeleg că în ministerul dlui Corlăţean (n.r. MAE) ministrul are salariul cel mai mic, în ministerul dlui Stroe, ministrul are salariul cel mai mic. (…) Un singur membru de la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) sau de la pensii câştigă cât tot guvernul la un loc”, a subliniat Victor Ponta, susţinând că situaţia a fost ”ascunsă” pe parcursul mai multor ani şi promiţând că va găsi şi soluţii cu ajutorul opiniei publice şi al partidelor ce susţin guvernul.

Salariile directorilor din companiile de stat, care pot ajunge şi la 188.000 de lei pe lună în cazul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor /CSA/, trebuie să se încadreze în standardele Băncii Naţionale a României /BNR/, a declarat, marţi, la începutul şedinţei săptămânale de Guvern, premierul Victor Ponta.

‘În acelaşi timp, mai îndreptăm nişte lucruri care ne scăpau întotdeauna. Sigur, mă îndoiesc că un mare bancher a reuşit să câştige, în ultimii ani, în medie, 188.000 de lei pe lună, cum se câştigă la Asigurări (Comisia de Supraveghere a Asigurărilor n.r.), sau 80.000 de lei pe lună la Valori Mobiliare (Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare n.r.) sau 62.000 ca la Pensii Private (Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private n.r.). E greu în lumea privată să câştigi atâţia bani cum câştigi la stat. Am ţinut foarte mult, şi de mâine toate salariile şi veniturile de la această autoritate (Autoritatea de Supraveghere Financiară n.r.) trebuie să se încadreze în standardele Băncii Naţionale. Nişte standarde, oricum, mult mai generoase decât cele care îi privesc pe membrii Guvernului. Cam de vreo zece ori mai mari faţă de cele în cazul membrilor Guvernului şi de vreo 50 de ori faţă de oamenii obişnuiţi. Era o exagerare pe care mă bucur că o îndreptăm’, a afirmat Ponta.

Oficialul a adăugat că România este o ţară atipică, în care directorii companiilor de stat sunt susţinuţi de către liderii de sindicat de la stat şi a opinat că poate ar trebui impozitate aceste venituri, în condiţiile în care un medic debutant câştigă 1.100 de lei.

‘Poate reuşim, domnule ministru Chiţoiu şi domnule ministru Niţă. (…) Trebuie să vedem ce facem cu aceşti săraci de directori. La Romgaz avem un salariu de 14.000 de lei/lună. Eu vreau să avem directori foarte bine plătiţi, chiar dacă sindicaliştii am văzut că luptă pentru aceşti directori. Îi înţeleg şi de ce. (…) Noi trăim într-o ţară cu totul şi cu totul specială, în care directorii de la stat sunt apăraţi de şefii de sindicat de la stat. Eu nu zic că nu trebuie să fie plătiţi bine, dar poate vedem de ce trebuie să fie plătiţi mii de directori în felul ăsta, cu un salariu care este de vreo cinci ori cât la dumneavoastră (miniştri n.r.), care sunteţi responsabili de ei. Poate reuşim să îi mai impozităm într-un fel sau altul, pentru că pot să participe la efortul pe care îl face toată lumea, în condiţiile în care un profesor sau un medic rezident are 1.100 de lei/lună’, a explicat şeful Guvernului.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
  1. Dani spune

    Ponta baga tata impozitarea progresiva si nu mai ai nevoie de alte taxe,caci asta va dat peste cap si ati marit TVA.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.