Primul Muzeu virtual al Copilăriei se deschide joi

Primul Muzeu virtual al Copilăriei va fi lansat pe internet joi, 25 aprilie, la ora 18,00, a anunţat Virgil Niţulescu, directorul Muzeului Naţional al Ţăranului Român, într-o conferinţă de presă.

Muzeul virtual cuprinde opt săli, este realizat în patru limbi şi poate fi vizitat gratuit pe adresele www.childhoodmuseum360.ro, www.childhoodmuseum360.eu şi www.childhoodmuseum360.com.

„Ideea proiectului nostru s-a născut tocmai din dorinţa de a aşeza în context european manifestarea acestor diferenţe şi totodată de a marca percepţia lor şi atitudinile pe care le generează”, a afirmat Ioana Popescu, coordonatoarea proiectului realizat la Muzeul Ţăranului Român.

Ea a amintit că în cadrul expoziţiei există foarte multe obiecte aduse atât de colecţionari, cât şi de angajaţi ai muzeului, multe dintre acestea fiind însoţite şi de „poveşti minunate”. Aceasta a spus că unele jucării au fost donate de colecţionari muzeului pentru a fi păstrate şi expuse.

„Fiecare sală este o înlănţuire de mai multe panorame în aşa fel încât într-o sală în care este expus un anume discurs putem detalia anumite colţuri şi instalaţii care altfel, la un tur superficial, nu pot fi văzute”, a mai spus Ioana Popescu.

Cele opt săli ale muzeului virtual sunt „Ivirea. Dinspre duhuri spre Duh”, „Lumea mică a celui mic”, „Lucruri mici pentru nevoi mari”, „Descoperirea lumii, acasă şi la şcoală”, „Relaţia cu lumea mare”, „De-a Facerea lumii. Jocuri şi jucării”, „Folosirea lumii” şi „Copilăria. Rămăşiţe şi patrimoniu”.

Vicepreşedintele Institutului Cultural Român, Vladimir Simon, a arătat că proiectul, realizat pe parcursul a doi ani cu sprijinul Programului ”Cultura” al Uniunii Europene, a primit din partea ICR o contribuţie financiară de aproximativ 45.000 de euro.

„Este genul de program pe care orice instituţie culturală din România trebuie să şi-l asume. Este un program deschis, un program concurenţial în care cel mai bun proiect câştigă. Nu este nimeni abonat la fonduri, nu este nimeni abonat la o anume sumă de bani. Toate ţările participă cu aceleaşi drepturi şi câştigă cel mai bun. De data aceasta a câştigat cel mai bun cu acest proiect şi acest cel mai bun a fost Muzeul Ţăranului Român. Institutul Cultural Român a fost doar parte în acest proiect”, a spus vicepreşedintele ICR.

Organizatorii Muzeului virtual al Copilăriei sunt Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Institutul Cultural Român împreună cu Asociaţia Artees din Franţa şi Muzeul Lebork din Polonia, cărora li se alătură în calitate de partener Ministerul Culturii din România.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.