Relu Fenechiu: Am mari speranţe ca în iunie POS Transport să nu mai fie în presuspendare sau în încetare de plăţi

Ministrul român al transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat joi, 25 aprilie, la Bruxelles, că a avut o întâlnire foarte fructuoasă cu comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, şi că are mari speranţe ca în luna iunie să se ridice presuspendarea şi să se reia plăţile pe Programul Operaţional Sectorial (POS) Transport.

 Două axe prioritare din cele patru ale POS Transport au intrat în presuspendare în octombrie 2012, dar nici pe celelalte două Comisia Europeană (CE) nu efectuează în prezent rambursări.

‘A fost o întâlnire foarte fructuoasă, aş putea spune, pentru că am clarificat multe din problemele POS Transport şi astăzi plec cu foarte multe speranţe că în luna iunie POS Transport nu va mai fi presuspendat şi nu va mai fi nici în încetare de plăţi. Repet, discutăm despre aproape 4 miliarde de euro pe care România ar trebui să-i deconteze la Comisia Europeană până la sfârşitul anului 2015 şi, mai mult decât atât, vorbim despre 1,1 miliarde de euro care trebuie obligatoriu decontaţi în acest an’, a declarat Relu Fenechiu după întrevederea cu comisarul Hahn.

El a precizat că, din punctul de vedere al Ministerului Transporturilor, toate condiţiile pentru ridicarea presuspendării sunt îndeplinite.

‘După cum ştiţi, atunci când am ajuns în minister, la începutul anului, POS Transport era în încetare de plăţi şi presuspendat. Astăzi toate condiţionalităţile pe care Comisia Europeană (CE) le-a pus pentru ridicarea presuspendării sunt, din punctul nostru de vedere, îndeplinite. Autoritatea de audit este în control pentru a verifica funcţionalitatea procedurilor pe care le-am implementat. Mâine, 26 aprilie, va finaliza acest control. Avem promisiunea dumnealor că pe data de 10 mai vor trimite Comisiei raportul favorabil şi i-am rugat astăzi pe reprezentanţii CE ca în cel mai scurt timp după aceea să ne transmită şi dumnealor ridicarea presuspendării’, a adăugat ministrul transporturilor.

Potrivit acestuia, în momentul în care se va decide reluarea plăţilor, cei 4 miliarde de euro vor fi folosiţi pentru ‘dezvoltarea infrastructurii conform priorităţilor pe care le avem şi proiectelor care sunt în derulare’.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.