Ciobanii aduc 4 milioane de miei pentru sărbătorile pascale în 2013; preţurile dictate de cerere şi ofertă

Ciobanii vin şi în acest an, în perioada Sărbătorilor Pascale, cu o ofertă bogată de miei, în jur de 4 milioane de capete, la preţuri comparabile cu cele de anul trecut, respectiv 13 lei pe kilogram în viu şi între 20 şi 25 de lei în carcasă, consumatorii români încercând să facă eforturi pentru păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor pascale, chiar dacă puterea de cumpărare a fost afectată semnificativ din cauza crizei financiare.

„Aproape jumătate din efectivul de 9,5 milioane de oi reprezintă oferta ciobanilor pentru piaţa internă, dar şi externă din această perioadă, respectiv 4 milioane de miei, preţurile însă se vor face în piaţă, dar nu vor sări de 13 lei pe kilogram în viu şi între 20 şi 25 de lei în carcasă. Deşi am avut ceva exporturi în primele trei luni din acest an, am pierdut o piaţă importantă, cea a Turciei, pentru că ne-au fost interzise exporturile, dar şi tranzitul prin această ţară şi nu ne-am putut îndrepta spre alte ţări. Avem promisiunea autorităţilor că se vor relua exporturile pe piaţa Turciei, în urma discuţiilor care vor avea loc la finele acestei luni”, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Ovine din România – Romovis, Ion Câmpeanu.

Ciobanii afirmă că în ultimul an au înregistrat cheltuieli „mai mari ca niciodată” seceta afectând întregul sector agricol.

„Anul trecut am avut cheltuieli mai mari ca niciodată, iar din cauza secetei nu am putut cumpără nimic sub un leu pe kilogram pentru hrana animalelor. În aceste condiţii preţurile de vânzare nu pot fi mai mari pentru că nu a crescut puterea de cumpărare pe piaţa internă, iar pe cea externă au coborât şi cu 20% faţă de 2011, înainte de blocarea exporturilor către Turcia”, a explicat Câmpeanu.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a declarat recent că consideră că produsele alimentare nu ar trebui să înregistreze creşteri de preţuri în această perioadă deoarece nu au fost evenimente speciale în agricultură, menţionând totuşi că preţurile din piaţă sunt reglate de cerere şi ofertă.

„Din punct de vedere al agriculturii nu am avut calamităţi sau evenimente speciale care să genereze creşteri de preţ în perioada următoare, dar repet există un preţ care se stabileşte în funcţie de cerere şi ofertă. Binenţeles că în perioada Paştelui se vor intensifica controalele atât la punctele de sacrificare şi de desfacere cât şi la importuri. Este normal ca atunci când ai importuri mari să intensifici controalele”, a declarat Daniel Constantin.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, furnizate AGERPRES, preţul de producţie la carnea de miel în carcasă în 2013 se ridică în acest an la 28 – 35 de lei pe kg, în funcţie de rasă, iar preţul mediu de vânzare la carnea de miel în carcasă este estimat pentru această perioadă la 25-30 lei/kg, cu 5-6 procente faţă de 2012.

Anul acesta, în perioada sărbătorilor pascale, se vor sacrifica 2,5-3 milioane de miei, consumul pe cap de locuitor fiind comparabil cu cel de anul trecut de circa 1,5 kg anual, dar în scădere faţă de cei din 2011, când era de 2,1 kg/locuitor. Producţia de carne de ovine acoperă necesarul de consum intern în proporţie de 99%.

„În această perioadă cererile la export sunt nesemnificative, producătorii de carne de ovine fiind preocupaţi mai mult de vânzări pe piaţa internă. Deoarece necesarul de consum este asigurat din producţie internă nu există preocupare nici pentru importul de carne de miel, iar ponderea cărnii de miel provenită din comerţul intracomunitar este nesemnificativă”, precizează MADR.

În 2012, exportul de ovine şi caprine vii a ocupat un loc fruntaş în balanţa comercială a României, totalizând 53.907 tone, cu încasări de peste 136,199 milioane de euro, în timp ce importurile au fost de numai 212 tone în valoare de 860.598 euro.

Efectivele de ovine şi caprine la finele lunii martie 2013 era de peste 17 milioane de oi din care 7,32 milioane de miei, iar de caprine, de 2,196 milioane capete, din care 967.408 iezi.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.