Iaşi a câştigat premiul de excelenţă la categoria „Linia Întâi” în „bătălia” pentru „Oraşul Reciclării”

Municipiul Iaşi a fost premiat la categoria „Linia Întâi” în cadrul “bătăliei” pentru titlul de „Oraşul Reciclării”, fiind printre primele municipii înscrise în bătălia pentru titlul de “Oraşul Reciclării”.

Proiectul iniţiat de Eco-Rom Ambalaje, compania deţinătoare a licenţei “Punctul Verde” în România şi cea mai importantă organizaţie de preluare de la agenţii economici a obligaţiei de reciclare şi valorificare a deşeurilor de ambalaje, a fost adresat primăriilor de municipiu şi s-a derulat în perioada 1 septembrie 2012-28 februarie 2013.  

„Toate cele 20 de primării înscrise în competiţie s-au implicat şi mobilizat, astfel încât serviciile de colectare separată a deşeurilor de ambalaje să se desfăşoare în cele mai bune condiţii şi cantităţile colectate să înceapă să crească. Ele reprezintă un model la nivel naţional şi, în ciuda rezultatelor slabe ale României la nivel european în ceea ce priveşte reciclarea, în domeniul deşeurilor de ambalaje ţara noastră şi-a îndeplinit anual obligaţiile asumate. Iar acest lucru se datorează, în principal, contribuţiei industriei în dezvoltarea şi extinderea sistemului de colectare separată prin Eco-Rom Ambalaje. Doar anul trecut investiţiile organizaţiei noastre în colectarea separată de la populaţie s-au ridicat la 18 milioane de lei, dublu faţă de anul precedent.” a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

Pe parcursul competiţiei, în Iaşi au fost colectate separat 272,210 de kg de deşeuri de ambalaje, dintre care 238,930 kg de hârtie-carton, 32,160 kg de plastic, şi 1,120 de kg de metal. Aceste rezultate au fost posibile datorită implicării autorităţilor locale şi a partenerilor acestora – operatori de salubritate şi organizaţii de profil.

„Rolul autorităţilor locale în reciclarea deşeurilor municipale devine critic. Doar împărtăşind aceeaşi viziune cu privire la sistemul de colectare separată a deşeurilor şi corelând direct toate acţiunile noastre în vederea îndeplinirii acesteia putem avea „oraşe ale reciclării”. Creşterea absorbţiei fondurilor europene în domeniu este un obiectiv imediat, dar pe termen lung trebuie să creştem performanţele sistemului de colectare separată şi reciclare. Astfel, mă bucur că bătălia pentru Oraşul Reciclării a evidenţiat acest aspect al eficienţei în domeniul serviciilor publice.” a declarat Tudor Pendiuc, Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România.

La finalul celor şase luni de „bătălie”, Tulcea a fost desemnat marele câştigător al “bătăliei” pentru titlul de „Oraşul Reciclării”, obţinând cel mai mare punctaj la evaluarea finală.

Premiile nu s-au oprit însă aici. În competiţia colectării deşeurilor de ambalaje fiecare oraş participant a fost performant la cel puţin unul dintre cele 3 criterii de evaluare: calitatea serviciului de colectare separată, cantităţile de deşeuri de ambalaje colectate, implicarea în proiect şi comunicarea acestuia către populaţie.

Astfel, Primăriile municipiilor Craiova şi Alexandria au primit recunoaştere la categoria „June”, fiind unele dintre cele mai noi oraşe intrate în sistemul de colectare separată Eco-Rom Ambalaje. De asemenea, alături de Primăria oraşului Iaşi şi Baia Mare, Slobozia, Roman şi Braşov au câştigat premiul de excelenţă la categoria “Linia Întâi”, fiind primele municipii înscrise în bătălia pentru titlul de “Oraşul Reciclării”.

Primăriile municipiilor Târgu Jiu, Sfântu Gheorghe, Tulcea, Deva şi Cluj Napoca au fost premiate la categoria „Trâmbiţare”, implicându-se cel mai mult în comunicarea competiţiei către populaţie. Tototdată, Primăria Sectorului 1 Bucureşti, alături de Primăriile municipiilor Arad şi Bacău –  oraşele care au colectat separat cele mai multe deşeuri de ambalaje, per total – au fost performante la categoria „Cetate”.

Titlul de „Luptător” a fost acordat Primăriilor municipiilor Zalău, Mediaş şi Sfântu Gheorghe care au colectat separat cele mai multe deşeuri de ambalaje/locuitor, iar premiul de excelenţă la categoria „Armament de calitate” a fost obţinut de Primăria Sectorului 1 Bucureşti şi primăriile oraşelor Satu Mare, Tulcea, Sfântu Gheorghe, Focşani şi Sectorului 6 Bucureşti, obţinând cel mai mare punctaj la evaluarea calitativă a punctelor de colectare separată.

„Deşi competiţia s-a încheiat, bătălia pentru reciclare continuă! Autorităţile locale au o responsabilitate foarte mare în ceea ce priveşte îndeplinirea obligaţiilor legale de reciclare – este vorba despre reducerea lunară, cu 15%, a cantităţii de gunoi depus pe groapă şi reciclarea a 50% din deşeul menajer până în 2020. Doar prin implicarea acestora, a populaţiei şi prin susţinerea industriei putem atinge standardele europene impuse şi ţara noastră poate performa în domeniul reciclării” a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

Proiectul a fost susţinut de Asociaţia Municipiilor din România şi Institutul pentru Politici Publice, iar partenerii media ai acestei competiţii au fost: Green Report, Revista Română de Administraţie Publică Locală şi Administraţie.ro.

Mai multe detalii despre competiţia „Oraşul Reciclării” şi informaţii despre colectarea separată a deşeurilor de ambalaje pot fi aflate accesând site-ul  www.ColecteazaSelectiv.ro.

Competiţia „Oraşul Reciclării” a fost iniţiată de Eco-Rom Ambalaje şi derulată în perioada 1 septembrie 2012-28 februarie 2013.  Obiectivul proiectului a fost acela de a implica şi mobiliza cele mai importante sisteme de colectare separată din portofoliul Eco-Rom Ambalaje, pentru ca serviciile de colectare separată a deşeurilor de ambalaje să se desfăşoare în cele mai bune condiţii şi cantităţile colectate să înceapă să crească.

În „bătălia” pentru titlul de „Oraşul Reciclării” s-au înscris 20 locaţii-cheie în care Eco-Rom Ambalaje susţine dezvoltarea serviciilor de colectare separată: Alexandria, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Cluj, Craiova, Deva, Focşani, Iaşi, Mediaş, Roman, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Slobozia, Târgu Jiu, Tulcea, Zalău, inclusiv Sectorul 1 şi Sectorul 6 Bucureşti.

 

* ECO – ROM AMBALAJE S.A. este o organizaţie înfiinţată la sfârşitul anului 2003 de un grup de companii care activează în România şi care au luat iniţiativa implementării sistemului ”Der Grüne Punkt” – Punctul Verde, în ţara noastră. Acest sistem are ca scop îndeplinirea obligațiilor de reciclare a deșeurilor de ambalaje ce revin producătorilor care pun pe piață produse ambalate.

Eco-Rom Ambalaje implementează şi dezvoltă în România un sistem de colectare selectivă a deşeurilor de ambalaje ce vizează atât agenţii economici, cât şi populaţia, care contribuie semnificativ la realizarea ţintelor de colectare şi reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.

„Punctul Verde” este un simbol internaţional care semnalează cumpărătorului că firma producătoare sau importatoare s-a angajat să îndeplinească obligaţiile de reciclare şi valorificare a cantităţilor de ambalaje puse pe piaţă, prin contribuţia la dezvoltarea sistemului de colectare selectivă de la populaţie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.