Niciun stat membru UE nu a furnizat date concrete privind presupusul turism pentru beneficii sociale

Scrisoarea miniştrilor de interne german, austriac, britanic şi olandez care cer Uniunii Europene (UE) o întărire a luptei împotriva fraudelor la sistemul beneficiilor sociale comise de imigranţi în cadrul blocului comunitar nu conţine ‘fapte sau cifre’ care să ilustreze amploarea fenomenului, a declarat joi, în cadrul briefingului de presă cotidian al Comisiei Europene (CE), Jonathan Todd, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru ocuparea forţei de muncă, Laszlo Andor.

‘Marea majoritate a europenilor care pleacă din ţara lor într-un alt stat al UE fac acest lucru pentru a găsi un loc de muncă, iar legislaţia UE are reguli împotriva deplasării într-un alt doar pentru a profita de sistemul de beneficii sociale’, a declarat Jonathan Todd. Practic, a precizat el, persoana în cauză trebuie să muncească sau aibă un partener care munceşte şi permis de şedere în ţara respectivă.

Purtătorul de cuvânt a refuzat să speculeze care va fi răspunsul CE la scrisoarea celor patru state şi a apreciat că ar fi neobişnuit ca ţările UE să aştepte de la executivul comunitar să impună pedepse prin legislaţie. Legile ar trebui reinterpretate ‘pentru a permite adoptarea de sancţiuni eficiente împotriva fraudelor şi a persoanelor care abuzează de libertatea de circulaţie în ţările din UE. Sancţiunile pe care le vom discuta în acest context vor include expulzări şi interdicţii de intrare pe teritoriu pentru o durată corespunzătoare’, susţin cei patru miniştri semnatari ai scrisorii, conform unei copii a documentului publicate de AFP.

‘Acest tip de imigraţie aduce un cost considerabil pentru societăţile-gazdă (…) şi un număr semnificativ de nou-veniţi obţin în ţara care îi primeşte ajutoare sociale, extrem de des fără să aibă însă cu adevărat acest drept, punând în pericol sistemul social al ţării’, continuă aceştia.

Jonathan Todd subliniază faptul că scrisoarea adresată Consiliului UE şi comisarilor europeni pentru justiţie şi drepturi fundamentale, Viviane Reding, pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom şi ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, Laszlo Andor, nu conţine date care să confirme existenţa unui ‘val de turişti pentru beneficii sociale’, despre care presa internaţională a scris în dese rânduri că ar proveni în principal din România şi Bulgaria.

‘Nu sunt statistici în scrisoare. Statele semnatare menţionează fenomenul, dar nu sunt fapte sau cifre care să ilustreze chestiunea pe care au ridicat-o. Şi nu am primit de la niciun stat membru statistici concrete privind acest presupus turism pentru beneficii sociale’, a precizat Todd.

Germania, Austria, Olanda şi Marea Britanie solicită în scrisoare ca preşedinţia irlandeză să includă chestiunea întăririi luptei împotriva fraudelor la sistemul beneficiilor sociale pe agenda viitoarei reuniuni a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din luna iunie.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.