Plombele dentare care conţin mercur – un pericol pentru sănătate

Amalgamul dentar este un produs care poluează mediul. Este o relicvă a Războiului Civil, compus din 50%  mercur, un element cunoscut ca fiind neurotoxic. În afara  riscului de a pune în pericol sănătatea dinţilor în care poate să ajungă mercurul, există şi  problema privind  poluarea cauzată de industria dentară, scrie Dr. Mercola pe site-ul său.

Raluca Florescu

Odată eliberat în mediul ambiant, mercurul dentar se transformă în metilmercur şi contaminează peştii care sunt cea mai mare sursă de poluare alimentară cu mercur din S.U.A. În ciuda acestor probleme evidente, Asociaţia Dentară Americană (ADA) rămâne fidelă utilizării amalgamului dentar, refuzând să recunoască riscurile asociate mercurului dentar.

ADA este una dintre susţinătoarele utilizării mercurului care încearcă să nu îl elimine de pe lista Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu.

Din fericire, la începutul anului acesta, pe 19 ianuarie, mai mult de 140 naţiuni s-au pus de acord şi, astfel, s-a înfiinţat  “Convenţia de la Minmata”, unde s-a cerut reducerea poluării mediului cu mercur. Totuşi, conservanţii pe bază de mercur din vaccinuri au fost excluşi din acest tratat.

Un număr mare de dentişti  au întors spatele practicii străvechi de utilizare a amalgamului cu mercur. Conform unui studiu, 52% din dentiştii americani au raportat că nu mai folosesc amalgam în tratamentul pacienţilor. Totuşi, specialiştii sunt încă tentaţi să folosească plombele pe bază de mercur, unu din cinci medici folosind încă amalgamuri.

Anul trecut, Colegiul de Stomatologie de la Universitatea New York anunţa că amalgamul pe bază de mercur nu se va mai folosi în practică, de către studenţi.

 

  • Controverse cu privire la amalgamuri

Dr.Oz a difuzat o emisiune despre pericolele amalgamurilor, emisiune ce a fost  atacată de ADA şi de unii sceptici. Steven Salzberg, un specialist în computere la Universitatea Johns Hopkins a scris o critică acerbă în revista “Forbes” în care îl acuza pe Oz ca neînţelegând ştiinţa şi ca fiind ignorant. „Cum de nu mor oamenii ca ţânţarii de la plombele din dinţii lor? scrie el.„Cu un mic efort, am scos în evidenţă , contrar a ceea ce spune Oz, că nimic nu a fost descoperit nou despre plombele pe bază de amalgam. Am găsit studii care datează din 1970 şi care arată deja  ceea ce ştim de atâtea decenii, că mercurul este eliberat din plombe. Dar Oz ignoră toate acestea.”

Salzberg îl critică pe Dr.Oz, limitându-se la emisiunea lui televizată, întrebând ironic: când a fost ultima dată când aţi auzit sau văzut pe cineva demonstrând cum vaporii de mercur sunt eliminaţi din plombe în direct la TV? Salzberg nu este de accord cu afirmaţia că vaporii de mercur sunt toxici, deşi nu oferă nici o dovadă cu privire la netoxicitatea lor.

Dar este o mare diferenţă între toxicitatea letală, acută şi cea insidioasă, producatoare de boli care se acumulează de-a lungul timpului. Doar pentru că nu mori instantaneu, nu înseamnă că nu e toxic! Aceste lucruri sunt valabile şi pentru fluorul din ape, chimicale şi alţi poluanţi ai mediului care distrug sănătatea.

 

  • Vaporii de mercur – gaz toxic

Salzberg pune, de asemenea, la îndoială, buna credinţă a lui David Wentz care a făcut o demonstraţie cu vapori de mercur în emisiunea doctorului  Oz.

Acest video arată, clar, că dacă aveţi plombe din amalgam de mercur, de fiecare dată când mâncaţi, mestecaţi, vizitaţi dentistul sau beţi cafea fierbinte, vaporii de mercur sunt eliberaţi în cavitatea bucală de unde pot fi absorbiţi în fluxul sanguin.

Vaporii toxici sunt inodori, incolori şi insipizi, deci nu-ţi vei putea da seama dacă sunt prezenţi. O singură plombă dentară poate elibera aproximativ 15 micrograme de mercur zilnic. Media este de 8 plombe la un singur individ, asta însemnând că  poate absorbi până la 120 micrograme de mercur pe zi.

Când mâncaţi peşte infestat cu mercur, vă expuneţi la o doză de 2,3 micrograme pe zi, aceasta fiind de ajuns ca oamenii de ştiinţă să vă avetizeze.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.