Preţul petrolului a crescut semnificativ pe fondul informaţiilor privind utilizarea armelor chimice în Siria

0

Preţurile mondiale la petrol, conform rezultatelor tranzacţiilor de joi, 25 aprilie, relevă o creştere semnificativă pe fondul informaţiilor că guvernul sirian a folosit arme chimice împotriva rebelilor, amplificând temerile legate de o posibilă intervenţie militară a SUA în conflictul sirian, relatează portalul economic Rbc.

Un înalt demnitar american a afirmat joi, sub rezerva anonimatului, că ‘toate opţiunile’ sunt pe masă în dosarul sirian, după ce Casa Albă a evocat pentru prima dată că este posibil ca regimul condus de Bashar Al-Assad să fi recurs la arme chimice, după cum a relatat AFP.

Astfel la bursa New York Mercantile Exchange (NYMEX) din New York, preţul petrolului WTI (Light Sweet) a crescut cu 2,21 dolari şi a reprezentat 93,64 dolari/baril. Preţul oficial al petrolului Brent la bursa în format electronic InterContinental Exchange Futures Europe (ICE Futures Europe) din Londra, de referinţă pe piaţa londoneză, a crescut cu 1,68 dolari şi a ajuns la 103,41 dolari/baril.

Pe fondul temerilor crescânde privind escaladarea tensiunilor din Siria, numeroşi observatori atrag atenţia că executivul american a declarat că doreşte să fie absolut sigur că au fost folosite astfel de arme, înainte de a trage concluzia că ‘linia roşie’ trasată de preşedintele Barack Obama a fost depăşită de către Damasc.

Preşedintele american Barack Obama a avertizat în repetate rânduri regimul de la Damasc în legătură cu utilizarea armelor chimice, afirmând în timpul vizitei sale în Israel din luna martie că ar fi ‘o gravă şi tragică greşeală’ şi că o asemenea evoluţie a evenimentelor ‘ar schimba regulile jocului’. Obama a dat clar de înţeles actualilor conducători ai Siriei că recurgerea la armele chimice va fi acea ‘linie roşie’ după care toate opţiunile vor fi deschise în privinţa unei intervenţii a Occidentului în Siria.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.