Spania: Guvernul adoptă noi reforme, pe fondul unor previziuni de deficit şi recesiune revizuite în creştere

Guvernul spaniol a adoptat vineri un nou Plan naţional de reforme, care nu cuprind măsuri majore de austeritate şi nici creşterea celor mai importante impozite, şi a prezentat totodată cadrul macroeconomic pe durata acestui an, revizuindu-şi previziunile economice cu o scădere mai mare a economiei, de 1,3%, cu un nivel al deficitului ridicat, de 6,3% din PIB, cu care se va încheia anul acesta, şi o rată a şomajului care va ajunge nivelul de 27,1% anul acesta şi 26,7% în 2014.

„Politica economică a guvernului va fi aceeaşi, nu vor avea loc modificări pe axele majore; nu se improvizează. Vom continua consolidarea fiscală, însă datorită reducerii deficitului reuşite în 2012 nu vor mai fi făcute reduceri majore, nici creşteri ale impozitelor – cel pe venit sau TVA. Noua panoramă de reforme cuprinde mai mult măsuri structurale decât alte măsuri de ajustare. Guvernul a adoptat noi măsuri de reformă pe opt axe prioritare, iar şeful executivului, Mariano Rajoy, a solicitat deja să compară în faţa Congresului Deputaţilor pentru a le explica”, după cum a spus vicepremierul spaniol Soraya Saenz de Santamaria.

Vicepremierul spaniol a fost cea care a numit cele opt axe prioritare ale reformelor: măsuri de consolidare fiscală (/legate de punerea în funcţiune a autorităţii fiscale independente, adoptarea legii transparenţei, accesului liber la informaţiile publice şi bună guvernare, şi un plan de luptă împotriva neplăţii în cadrul administraţiei publice), modificarea altor taxe şi impozite, cum ar fi cele de mediu sau asupra depozitelor bancare, reglementarea durabilităţii sistemului de pensii, reforma administraţiei publice, un plan anual de politici pentru crearea de locuri de muncă şi de evaluare a efectelor reformei pieţei muncii, măsuri de sprijin pentru întreprinzători şi a internaţionalizării. În plus, guvernul va analiza oportunitatea actualizării veniturilor şi încasărilor din sistemul public conform unui indice diferit de cel al inflaţiei, va adopta legea garanţiei unităţii pieţei, precum şi un nou cod de bună guvernare corporativă pentru companiile spaniole, cu întărirea măsurilor de transparenţă.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.