Teodor Meleşcanu: Fenomenul terorismului este cumva sponsorizat de lumea globalizată

Fenomenul terorismului este „cumva sponsorizat” de lumea globalizată, iar globalizarea aduce neajunsuri precum crearea de condiţii care afectează siguranţa cetăţenilor şi ţărilor, a declarat, joi, în cadrul conferinţei „România şi lumea globalizată”, directorul SIE, Teodor Meleşcanu.

„Lumea globalizată aduce şi foarte multe neajunsuri cum ar fi crearea unor condiţii pentru afectarea siguranţei cetăţenilor, dar şi a ţărilor. Fenomenul globalizării a făcut să nu mai existe războaie mondiale, dar nu a dus la oprirea conflictelor internaţionale, ba chiar a crescut numărul acestora. Fenomenul globalizarea încurajează fenomenul terorismului. Acest fenomen presupune sisteme de comunicare, dar şi transferurile financiare”, a spus Meleşcanu, la conferinţa susţinută în faţa studenţilor Universităţii Titu Maiorescu şi a elevilor de la mai multe licee bucureştene.

El a afirmat că România trebuie să fie pregătită în ceea ce priveşte terorismul, ţinând cont că ţara noastră este membră NATO, are baza aeriană de la Deveselu şi trupe în teatrele de operaţiuni.

În opinia sa, cazul integrării economice reprezintă un aspect al globalizării.

„Toate statele au acces la tot ce înseamnă finanţe. S-au creat societăţi multinaţionale, transnaţionale. În fiecare zi în lume se fac tranzacţii de 1.300 miliarde de euro. O serie de state cu oportunităţi mai mici sau condiţii mai puţine riscă să rămână în afara lumii globalizate. Lumea globalizării deschide calea unor dezvoltări fără precedent, dar creează discrepanţe între săraci şi bogaţi, dar şi între ţările dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare. Sunt şi ţări care nu fac parte din lumea globalizată şi cumpără doar ce au nevoie. Reacţiile faţă de globalizarea apar la stânga tradiţionalistă care vede exploatarea muncitorilor, dar şi la dreapta care consideră că acest fenomen duce la o uniformizare, la pierderea valorilor naţionale. Din punct de vedere practic contestările aduse globalizării sunt multiple. Fenomenul globalizării este însoţit şi de transformări culturale”, a mai spus Meleşcanu.

Potrivit acestuia, intrarea României în UE a făcut ca ţara să fie guvernată pe trei etaje: consilii locale şi judeţene, Parlament şi Uniunea Europeană în care regulile devin obligatorii pentru toate ţările care o compun.

„Statele mai au competenţe pentru organizarea sistemului de educaţie, a celui de sănătate şi a infrastructurii dacă sunt bani. Chestiunile de deficit sau paritate se decid la nivelul organismelor europene sau cu FMI”, a mai susţinut directorul SIE.

Conferinţa „România şi lumea globalizată” susţinută de directorul Serviciului de Informaţii Externe, prof. univ. dr. Teodor Meleşcanu, a fost organizată în cadrul seriei ”Conferinţele Titu Maiorescu” iniţiate de decanul Facultăţii de Ştiinţe Sociale şi Politice a Universităţii Titu Maiorescu, Sorin Ivan.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.