EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,28 RON
(-0.21%)
GBP
5,41 RON
(-0.05%)
CHF
4,56 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(+0.28%)
BYN
1,75 RON
(+0.2%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
RSD
0,04 RON
(-0.05%)
AUD
2,98 RON
(+0.24%)
JPY
0,04 RON
(-0.6%)
CZK
0,18 RON
(+0.02%)
INR
0,06 RON
(+0.03%)

Victor Ponta: Poate exista un raport pozitiv în decembrie, dar e puţin probabil să fie ridicat MCV

Premierul Victor Ponta a declarat, joi seara, 25 aprilie,  la Digi24, că este posibil ca în decembrie să fie elaborat un raport pozitiv în cazul României referitor la Mecanismul de Cooperare şi Verificare, dar şi-a exprimat îndoiala legată de faptul că MCV ar putea fi ridicat în timpul mandatului actualei Comisii Europene.

„Nu, în mod sigur nu. Sub mandatul actualei Comisii, nu. Putem avea un raport pozitiv în decembrie. Categoric, da. Dar să spunem că se ridică MCV, nu. Nu cred, politic vorbesc acum. Nu cred că actuala Comisie va lua o asemenea decizie”, a spus primul ministru, întrebat fiind dacă sunt şanse ca România să scape de MCV.

Pe de altă parte, premierul a apreciat că a existat o mare presiune şi din România pentru menţinerea MCV ca un instrument în bătălia internă.

„Până la urmă toate eforturile doamnei Macovei şi ale grupului domniei sale au fost pentru un MCV care să fie folosit în România în bătălia internă, din ţară”, a spus primul ministru.

Victor Ponta a reamintit că România sprijină iniţiativa Germaniei, Olandei, Danemarcei şi Finlandei, care doresc înfiinţarea unui mecanism privind democraţia, statul de drept şi valorile fundamentale.

„Dacă ai nişte standarde europene cunoscute şi aplicabile tuturor cred că este mult mai uşor, când e bună credinţă, să nu greşeşti. (…) Anul trecut ni s-a reproşat cvorumul de 50% la referendum. Nu există un standard european (…) şi atunci sigur că ai o anumită frustrare „De ce ne ceri nouă, ceea ce tu nu ai şi ceea ce nu se aplică la nivel european?”. Deci ideea de a avea un anumit tip de standard şi un mecanism care să nu fie doar pentru România sau Bulgaria, ci să fie aplicabil tuturor de fapt arată ideea că nu mai există dublu standard”, a spus el.

Pe de altă parte, primul ministru a apreciat că abia următoarea Comisie Europeană ar putea implementa un astfel de mecanism, în contextul în care anul viitor au loc alegeri pentru preşedinţia CE. El a mai opinat că MCV ar putea fi inclus în acest nou mecanism european.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata