Bulgaria: deţinuţi străini în greva foamei la Sofia

Cel puţin 37 de străini originari din Algeria, Ruanda, Siria şi alte ţări din Orientul Mijlociu au început vineri o grevă a foamei în închisoare la Sofia, a anunţat Comitetul Helsinki, un ONG de apărare a drepturilor omului, informează AFP.

Ei cer reexaminarea condamnărilor lor la pedeapsă cu închisoarea de un an sau mai mult. Intraţi ilegal în Bulgaria, ei au fost iniţial condamnaţi la închisoare cu suspendare. Aceste pedepse s-au transformat în închisoare cu executare în timp ce au încercat să părăsească Bulgaria.

„Mulţi dintre ei au motive puternice să se teamă că vor fi persecutaţi în ţările lor pentru apartenenţa lor etnică, religie sau convingeri politice şi în acest sens, sunt de fapt îndreptăţiţi să aplice pentru statutul de refugiat”, a subliniat Comitetul Helsinki.

Organizaţia regretă că autorităţile bulgare „nu pot comunica cu ei”. „Deseori, aceşti oameni nu cunosc motivele condamnării lor şi nu pot citi verdictul într-o limbă uşor de înţeles”, a precizat Comitetul Helsinki.

El cere modificarea legislaţiei, pentru ca trecerea clandestină a frontierei să nu mai constituie un delict.

Printre altele, un bulgar condamnat la închisoare pe viaţă pentru omor s-a urcat vineri pe acoperişul închisorii din Burgas /est/ pentru a protesta împotriva condiţiilor de detenţie şi a ameninţat câteva ore că se sinucide sărind de acolo înainte de a accepta să coboare.

Închisoarea din Burgas dispune de 371 de locuri. Ea este cea mai suprapopulată din Bulgaria, cu 940 de persoane deţinute acolo, fiecare dispunând de mai puţin de un metru pătrat, potrivit raportului unei misiuni în mai 2012 a Comitetului pentru Prevenirea Torturii de pe lângă Consiliul Europei.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.