Inspectoratele silvice teritoriale vor fi reorganizate, potrivit ministrului Lucia Varga

Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic şi de Vânătoare (ITRSV) vor fi reorganizate deoarece actualmente au o eficienţă scăzută, potrivit ministrului delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga.

Lucia Varga a precizat vineri, la Zalău, că noul Cod Silvic, aflat actualmente în dezbatere publică, va fi însoţit de o serie de hotârări de Guvern, una dintre ele fiind cea de reorganizare a inspectoratelor silvice teritoriale.

‘Una din hotărârile de Guvern importante este cea de reorganizare a inspectoratelor silvice teritoriale, pentru că aşa cum sunt acum sunt nişte instituţii cu eficienţă scăzută. Trebuie să mărim eficienţa acestora, pentru că degeaba facem legi dacă nu urmărim şi implementarea acestor legi. Vrem să facem din inspectoratele silvice nişte instituţii care să aibă autoritate, cu nişte oameni performanţi dar pe care să-i şi plătim suficient de bine încât să nu fie vulnerabili la unele „propuneri” să zicem, ale sistemului’, a declarat ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură.

Aceasta a precizat că reorganizarea va fi precedată de controale în teritoriu, iar cei care nu corespund vor trebui să plece din sistem.

„În perioda care urmează, de la Ministerul Mediului vor fi controale la fiecare ITRSV. Am început cu Ploieştiul, unde au fost şi cele mai mari probleme. În funcţie de ce nereguli găsim acolo, vom evalua, vom trimite personalul în comisiile de disciplină dacă va fi cazul şi îi vom păstra pe cei care îşi văd de treabă, care aplică legea, care sunt nişte funcţionari publici responsabili, iar cei care sunt neprofesionişti, nu aplică legea, închid ochii la nereguli, aceia vor trebui să plece din sistem. Nu ne propunem însă să dăm afară un procent. Dimpotrivă, vom întări controlul. Vrem să organizăm inspectoratele silvic astfel încât să aibă mai multă autoritate şi să facă mai mult controlul în pădure. Din păcate doar 15% în actele de control sunt în pădure, iar restul sunt pe drumurile publice şi la agenţii economici, iar ei trebuie să facă controlul în pădure”, a adăugat sursa citată.

Lucia Varga a subliniat să şi personalul silvic va fi responsabilizat prin introducerea unor autorizaţii de practică.

„Vom introduce autorizaţii de practică. Dacă personalul silvic nu va respecta documentele tehnice şi va închide ochii atunci când se fură lemnul din pădure, va risca să i se suspende autorizaţia de practică şi şase luni nu vor mai putea intra în pădure”, a afirmat ministrul.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.