România va solicita finanţare europeană şi pentru alte proiecte din sectorul transporturi, după metrou

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a anunţat, vineri, că România va solicita Comisiei Europene ca şi alte proiecte din sectorul transporturi să beneficieze de finanţare europeană, după ce s-a înregistrat un succes în acest sens cu magistrala de metrou M5.

„Într-adevăr acest domeniu, transportul urban, a fost solicitat pentru a fi inclus oficial în Programul Operaţional de Transport, ocazie cu care partea de lucrări de metrou din acest an vor fi decontate din POS Transport, undeva la 80-100 de milioane de euro. Pe de altă parte, sunt şi alte proiecte, în special la sectorul transporturi, finanţate până în prezent de statul român şi prin finanţare comună cu BEI sau cu BERD, proiecte pentru care vom solicita Comisiei Europene rambursarea a cel puţin 85% din contribuţia publică, după ce vom demonstra CE că toate regulile de achiziţii publice, de impact de mediu au fost respectate”, a spus ministrul, prezent la seminarul „Instrumente structurale, o şansă de modernizare pentru România”.

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a anunţat pe 21 aprilie că CE şi-a dat acordul de principiu pentru finanţarea construcţiei magistralei de metrou M5 din fondurile europene prevăzute perioadei 2007-2014.

„Comisia Europeană ne-a dat un acord de principiu pentru introducerea metroului în axele de finanţare europeană pentru perioada 2007-2013. La sfârşitul acestei săptămâni, voi merge la Bruxelles unde mă voi întâlni cu comisarul Hahn (comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn – n.r) şi cu comisarul Siim Kallas (comisarul european pentru transporturi – n.r) şi se va stabili foarte clar dacă aceste lucruri se vor întâmpla. Eu sper că se vor întâmpla şi, în condiţiile în care vom avea bani europeni, vom putea să continuăm lucrările la foc continuu, fie poate chiar să terminăm până în 2015 magistrala 5”, a spus Fenechiu.

De asemenea, pe 14 martie, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat că se discută cu reprezentanţii Comisiei Europene pe marginea finanţării cu fonduri europene a extinderii metroului Bucureşti.

„Discutăm cu Comisia Europeană finanţarea cu fonduri UE a extinderii metroului Bucureşti. Noi am solicitat Comisiei Europene să modificăm POS Transport pentru a include şi transportul urban ca fiind zonă eligibilă. Făcând asta, putem ca toate cheltuielile pentru metrou să le decontăm din bani europeni”, a afirmat ministrul.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.