Bacău : Rafo – 15 ani pe piaţa de capital

0

Societatea Rafo aniversează sâmbătă 15 ani de la listarea pe piaţa de capita, acţiunile, cu simbolul bursier ,,RAF”, fiind tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti, pe piaţa ,,Nelistate’.

Rafinăria din Oneşti are pe piaţa de capital aproape 878 de milioane de acţiuni, cu o valoare nominală iniţială de 2,50 lei fiecare, la un capital social de aproape 2,20 de miliarde de lei. Acţiunile ,,Rafo” sunt, în prezent, căutate pe piaţă doar speculativ, dar au evoluat ca valoare de la 0,0299 de lei pe unitate la începutul anului 2000, la 0,79 de lei în şedinţa de tranzacţionare din 24 aprilie 2013. Maximul istoric al acestor acţiuni a fost de 3 lei pe unitate, la 31 ianuarie 2006.

La valoarea din 24 aprilie a acţiunii Rafo, capitalizarea bursieră a societăţii profilate pe producţia de combustibili din ţiţei a ajuns la peste 693, 6 milioane de lei, adică la circa două treimi din valoarea capitalului social.

Istoria ,,Rafo” este una sensibilă şi alambicată după privatizarea de acum peste 11 ani, când acţionarii majoritari ai societăţii au fost, pe rând, controversaţi oameni de afaceri, mai întâi o societate comercială patronată de Corneliu Iacobov, apoi VGB Oil şi Balkan Petroleum, controlate de fraţii Iancu, iar în prezent Petrochemical Holding GmbH Viena, al cărui acţionar principal este rusul Iacov Goldovsky.

La această dată, rafinăria oneşteană nu funcţionează, aşteaptîndu-se, încă, finanţarea pentru un important program de modernizare, dar care este amânat, din motive financiare, de cinci ani. Între timp, în rafinărie au mai rămas, la lucru, din 900 de salariaţi anul trecut, doar 400.

„Jocurile politice şi interese meschine de grup au făcut ca această bijuterie a industriei din România să ajungă în situaţia actuală, ce pare a fi lipsită de perspective nu numai pentru actualii şi foştii angajaţi , dar, ca efect colateral chiar pentru un oraş ca Oneşti „, a declarat, Ion Marian, liderul sindicatului Rafinorul ce acţionează pe platforma Rafo.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.