EUR
4,80 RON
(0%)
USD
4,42 RON
(-0%)
GBP
5,73 RON
(+0.05%)
CHF
4,52 RON
(+0.03%)
BGN
2,45 RON
(0%)
BYN
2,00 RON
(+0.42%)
CAD
3,34 RON
(-0.01%)
RSD
0,04 RON
(+0.06%)
AUD
2,93 RON
(+0.11%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,19 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(0%)

 

Cel mai performant centru din ţară pentru testarea materialului tubular, realizat la Ploieşti cu fonduri UE

Un centru regional în care este testat materialul tubular pentru foraj, extracţie, dar şi pentru conductele tehnologice şi de transport din industria petrolieră a fost realizat la Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti, cu o contribuţie de 22 de milioane de lei din partea Uniunii Europene şi 2,8 milioane de lei din partea Guvernului român.

Directorul general administrativ al Universităţii, Marius Petrescu, responsabil logistică în cadrul proiectului, a declarat , că în prezent mare parte dintre producătorii europeni realizează astfel de teste în Germania, unde există un centru asemănător, dar cu maşini ce dezvoltă o putere mai mică decât cele de la Ploieşti. Directorul proiectului, prof. univ. dr. ing, Vlad Ulmanu, a precizat că mai mulţi actori de pe piaţa petrolieră, printre care Petrom, OMW şi Chevron, s-au interesat de acest laborator, declarându-se impresionaţi de posibilităţile pe care le oferă.

„Noi facem testele. Noi le oferim rezultatul testelor care le confirmă calitatea materialelor pe care le fabrică sau pe care le folosesc, fără de care ele nu pot funcţiona. Unii nu pot furniza echipamente, nu pot furniza produsele respective, alţii nu le pot utiliza, dacă nu au această certificare. De pildă, mare parte din Europa se îndreaptă către Germania, unde există un centru asemănător, dar cu maşini ce dezvoltă puteri sub a noastră, iar acum sunt în faza de proiectare a unui alt laborator care să ajungă la capacitatea noastră”, a spus Marius Petrescu.

Pe de altă parte, el a precizat că până în prezent au fost încheiate doar două contracte, lucru explicabil atât prin timpul scurt de la care a fost pus în funcţiune laboratorul, cât şi prin faptul că firmele nu au bani.

„Au fost două contracte derulate până acum care au utilizat această bază materială, valoarea lor este relativ mică, unul în jur de 25.000 de lei, altul de 10.000 de lei. Este un început, dar firmele nu au bani. Petrom, care este cel mai mare actor pe piaţa petrolieră la ora actuală şi-a manifestat interesul. Au venit reprezentanţii OMW. Practic Tenaris recomandă Petromului şi celorlalte firme care au operaţiuni de foraj în zona ţării noastre să utilizeze baza noastră pentru certificare, dar în momentul în care vor fi bani”, a precizat Marius Petrescu.

El a mai afirmat că una dintre marile probleme o reprezintă faptul că Universitatea a făcut un credit bancar de 10 milioane de lei, iar acum achită rate semnificative. În prezent se efectuează evaluarea finală, urmând ca ulterior să sosească ultima rambursare din fonduri UE.

„Proiectul a avut 25 de milioane de lei, fără TVA, valoare eligibilă. El, la ora actuală, e după finalizare, pentru că pe parcursul achiziţiilor s-au mai făcut economii. Ajunge undeva în jurul valorii de 23 de milioane, fără TVA. Acum suntem în evaluare finală şi comisia astăzi îşi încheie evaluarea. Raportul final va fi finalizat probabil într-o lună, după care aşteptăm o ultimă rambursare, de 4,9 milioane, fără TVA. Dacă se adaugă TVA ajunge la circa 5,4 milioane lei. Problema în acest moment o constituie dobânzile la credite, pentru că universităţile, ca şi celelalte societăţi care au accesat fonduri europene, au fost încurajate să facă aceste credite, să le acceseze, pentru că altfel nu puteau derula proiectele. Creditul a fost de 10 milioane de lei, lansat în martie anul trecut. (…) Cheltuiala e făcută, aşteptăm rambursarea finală, dobânda ne împovărează”, a spus Marius Petrescu.

El a menţionat că în condiţiile în care universitatea achită rate, nu îşi poate permite să lanseze teste complexe fără să primească imediat plata aferentă acestora.

„Baza materială concretă rezultată sunt cele patru laboratoare. Interes din partea firmelor există. Şi intervalul de când s-a finalizat e scurt. Însă contractele au valoare mică până în acest moment, pentru că economia se vede blocată. Deci, vin firmele, solicită astfel de încercări, valoarea lor este mare, vă daţi seama, ca ordin de mărime se ajunge şi la un milion de euro o încercare complexă. Dar dacă economia nu funcţionează, toţi vor să facă încercări, dar cu plata, când vor avea bani. Dar la datoriile pe care le avem nu ne permitem aşa ceva”, a explicat el.

Centrul regional de determinare a performanţelor şi monitorizare a stării tehnice a materialului tubular utilizat în industria petrolieră, proiect cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, a fost realizat în perioada septembrie 2010-decembrie 2012, în cadrul Programului Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”.

Obiectivul este crearea unui centru de cercetări experimentale care să permită testarea complexă a tuturor componentelor de material tubular utilizate în domeniul petrolier: prăjini de foraj, burlane de tubaj, prăjini grele, ţevi de extracţie, ţevi şi fitinguri pentru conductele tehnologice de transport şi distribuţie. În laboratoarele de la universitate se fac testări pe componente sau probe de material tubular la scară reală, testări pe epruvete, prelucrarea materialului tubular pentru realizarea îmbinărilor filetate sau sudate, testarea îmbinărilor filetate şi a unsorilor utilizate, calificarea tehnologiilor de prelucrare prin aşchiere şi de sudare pentru materialul tubular,determinarea rezistenţei mecanice reziduale şi duratei de viaţă remanente pentru materialul tubular cu defecte. De asemenea există un laborator mobil care poate testa „in situ” materialul tubular, verificându-i calitatea.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata