Cezar/Eurovision: ‘Voi intra ultimul în a doua semifinală de la Malmo, foarte bine din punct de vedere strategic’

Cezar Ouatu, concurentul care va reprezenta România în ediţia din 2013 a Eurovision, crede că va face ‘o figură foarte bună’ la concursul de la Malmo cu piesa ‘It’s My Life’ şi, deşi spune că nu există o reţetă pentru câştigarea Eurovision-ului, mizează pe impactul stilului său, pop-opera, cu care a câştigat, fără să fie foarte cunoscut publicului larg, şi preselecţia din România. Roberto Bellarosa, concurentul Belgiei la Eurovision, afirmă şi el că Cezar poate fi ‘marea surpriză’ a concursului.

Cezar Ouatu, reprezentantul României la ediţia din 2013 a Eurovision, Roberto Bellarosa, candidatul Belgiei, şi Aliona Lanskaia, reprezentanta Belarusului, au fost, duminică, invitaţii Casei de cultură belgo-române Arthis, la evenimentul ‘Primăvară românească la Bruxelles’, cel mai mare festival din Belgia dedicat culturii şi tradiţiilor româneşti. În cursul după-amiezii ei au susţinut concerte pe scena din Marché aux Poissons, din centrul Bruxellesului, un prilej foarte bun pentru a se face cunoscuţi publicului român, dar şi belgian care i-ar putea vota la Eurovision.

‘Aştept foartă multă susţinere de la românii din Bruxelles, s-a dus deja vestea că sunt reprezentantul României şi trebuie să recunosc că popasurile mele de la Amsterdam, de la Londra, au fost unele foarte benefice din punctul de vedere al imaginii mele, al carierei mele. Sunt foarte bucuros că atât românii, cât şi cei de-ai locului mă cunosc şi sunt încântaţi de piesa mea ‘It’s My Life”, a declarat Cezar pentru presa română din Bruxelles.

El a adăugat că de la o apariţie la alta încearcă să-şi dea seama cum şi-ar putea îmbunătăţi evoluţia pentru ca, la Malmo, să aibă cea mai bună interpretare posibilă. ‘Pe 16 mai voi intra, cred eu, din punct de vedere strategic foarte bine, ultimul, în a doua semifinală, cu numărul 17. Şi cred în această succesiune de numere, intru în semifinala din 16, cu numărul 17, spre finala din 18’, îşi exprimă speranţa Cezar.

Mesajul cântecului său este unul simplu şi universal, spune el. ‘Să luptăm pentru dragoste, pentru gloria iubirii, pentru că eu cred că iubirea este suverană şi dacă trăim pentru iubire suntem cel mai împliniţi. De fapt, ideea acestei piese este şi de a trăi fiecare clipă ca şi cum ar fi ultima, adică la intensitate maximă’, susţine Cezar.

Solistul român spune că înţelege că Eurovision-ul este un concurs geo-politic, dar precizează că crede în ‘paradoxul lui Cezar’.

‘Cred că nu există, de fapt, o reţetă. Eu personal, nu am fost un mare specialist al Eurovision-ului, am urmărit ca orice om normal Eurovision-ul şi tot timpul rezultatele pe care eu le-am prevăzut alea au fost. Adică toţi câştigătorii i-am nimerit, cel puţin în ultimii şase ani i-am nimerit pe toţi. Anul acesta îmi este mai greu, pentru că sunt în rolul participantului, dar trebuie să spun că nu cred că există o reţetă neapărat. Cum bine am văzut de-a lungul anilor, au câştigat balade, au câştigat formaţii rock, a câştigat carisma, nu neapărat piesa, a câştigat personajul, sau aura care s-a creat în jurul acelui solist. E adevărat că la Eurovision trebuie să îmbini show-ul cu carisma ta ca artist, cu vocea, dar contează foarte mult şi piesa, e un concurs de creaţie’, afirmă el.

În ceea ce priveşte atuurile piesei sale ‘It’s My Life’, crede că cel mai important este chiar el însuşi. ‘Din punctul de vedere al carismei, de-a lungul acestor opriri am reuşit să las acest gust plăcut fanilor mei, ca fiind un personaj simpatic, agreabil, să trec dincolo, poate, de acea percepţie din primă fază, că aş fi arogant, pentru simplul fapt că sunt cântăreţ de operă. Ştiu că există această percepţie puţin greşită asupra cântăreţilor de operă că apar cu o atitudine de superioritate. Nu, eu sunt un om cât se poate simplu, natural, ceea ce s-a văzut şi în aceste două luni, de când am decis, întâmplător, în urma unui simplu mesaj pe Facebook, să particip la Eurovision’, adaugă Cezar Ouatu.

Despre decizia sa de a participa la preselecţia la Eurovision, el povesteşte că a venit pe nepusă masă. ‘Nici n-am avut timp să-mi propun să particip la Eurovision, că a venit Eurovision-ul peste mine. De multe ori m-au întrebat dacă aveam nevoie de Eurovision, iar mie mi-a plăcut să răspund, retoric, că poate Eurovision-ul avea nevoie de mine. Cine ştie, vom vedea la Malmo. Eu cred cu siguranţă că, chiar dacă nu sunt foarte relevante aceste case de pariuri, dacă la început eram defavorizaţi, acum suntem foarte bine, din punct de vedere al acelor topuri – cel mai frumos participant, cea mai bună piesă. Eu cred că la Malmo o să facem o figură foarte bună şi cel puţin în finală ne vom califica’, îşi apreciază şansele solistul.

Cezar Ouatu spune că, deşi are dublă cetăţenie, română şi italiană, la toate concursurile de operă pe care le-a câştigat, s-a prezentat ca român. ‘Eu m-am simţit foarte bine acum la repetiţii, să văd românii, să văd tot ce înseamnă tradiţia şi poporul nostru, m-am simţit foarte bine, pentru că eu fac parte din diaspora românească şi atunci este un dublu rol. Eu mă simt foarte bine acum ca reprezentant al României. Şi, fără nicio speculaţie, trebuie să recunosc că simt mult mai multă susţinere din partea românilor din afară decât a celor de acasă’, mărturiseşte el.

În ceea ce priveşte planurile sale de viitor, Cezar Ouatu spune că vrea să devină unul dintre cei mai importanţi contratenori de pop-operă din lume, dar să fie, în acelaşi timp, un ‘produs românesc’. ‘Dacă până acum aveam pe Andrea Bocelli, tenorul de pop-operă, pe Sarah Brightman, soprana de pop-operă, acum îl vom avea şi pe Cezar, contratenorul de pop operă. Deci eu încerc să îmbin aceste două stiluri, care pot avea un numitor comun, acela de muzică de calitate’, afirmă el.

Invitat al Casei e cultură belgo-română Arthis la festivalul de duminică a fost şi reprezentantul Belgiei la ediţia 2013 a Eurovision, Roberto Bellarosa, nimeni altul decât câştigătorul concursului ‘The Voice’ din 2011-2012, în vârstă de doar 18 ani, care participă în concurs cu piesa ‘Love Kills’.

‘Cezar cred că e marea surpriză a Eurovision-ului. Văzând-l cântând operă, este cu adevărat surprinzător, cred că este ceva diferit de ceilalţi cântăreţi de la Eurovision din acest an’, spune Roberto, care este probabil cel mai tânăr concurent de la Eurovision din 2013.

Candidatul Belgiei nu a participat la o preselecţie, cum se întâmplă în alte ţări, ci prin pur şi simplu i s-a oferit această şansă după ce a câştigat foarte popularul concurs ‘The Voice’.

‘Directorul RTBF m-a contactat să-mi vorbească despre un proiect, ulterior am aflat că este vorba despre Eurovision. Am fost foarte flatat şi m-am gândit foarte mult înainte de a accepta. Apoi am primit cântece din toate ţările, a trebuit să triem foarte mult, dar cred că alegerea cu ‘Love Kills’ este foarte reuşită pentru că este un cântec puternic, în engleză, şi cred că are enorme calităţi pentru a ajunge în finală. În raport cu alte ţări nu am complexe şi sunt mai degrabă încrezător’, afirmă tânărul de 18 ani.

El povesteşte că a visat de când era copil să participe la Eurovision, de pe vremea când urmărea concursul împreună cu familia şi se întreba cum e să fii artistul de pe scenă. ‘Pentru mine este cel mai mare concurs de muzică, nu este nimic deasupra, nimic dedesubt’, mărturiseşte el. Roberto mai spune că această oportunitate a venit la timpul potrivit. ‘Nu fac această meserie decât de un an, poate nu aş fi acceptat dacă aş fi avut patru-cinci ani de carieră. Sunt la începutul carierei, am încă enorm de învăţat din experienţa fiecărui artist, din fiecare ţară. Şi cred că Eurovision-ul va fi un bun prim-plan internaţional pentru mine şi pentru viitorul meu album’, adaugă tânărul solist belgian.

Karine Lalieux, viceprimar al Bruxellesului responsabil pentru cultură, prezentă la eveniment, a precizat că doreşte noroc întâi de toate Belgiei la Eurovision, dar că speră că România va fi şi ea în finală. ‘Fără îndoială că concursul şi-a pierdut din importanţă în Belgia în timp. Este adevărat că, fiind un concurs vechi, este greu să-i mobilizezi pe belgieni pentru Eurovision. Astăzi avem alte concursuri, precum ‘The Voice’, care sunt mult mai importante în Belgia. Dar acum avem un candidat care a câştigat ‘The Voice’ care concurează la Eurovision şi sunt convinsă că toţi belgienii vor fi în faţa televizoarelor’, a declarat Karine Lalieux.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.